♈ ვერძი (21 მარტი - 19 აპრილი)
დღეს ისეთი შეგრძნება გაქვს, თითქოს მთელი სამყარო შენს წინააღმდეგ მოქმედებს, მაგრამ სინამდვილეში, უბრალოდ ცუდად გეძინა. ოჯახში რაღაც გაუგებრობაა – ან ვიღაცას შენი მოთმინების გამოცდა უნდა. სამსახურში ნერვები არ მოიშალო, საქმე სწრაფად გაივლის. ბიზნესში ფრთხილად – ზოგიერთი შეთავაზება ზედმეტად კარგი ჩანს, რომ სიმართლე იყოს. სიყვარულში ცოტა მეტი თავშეკავება აჯობებს – ზედმეტი ემოციები არავის არგებს.
♉ კურო (20 აპრილი - 20 მაისი)
დღეს შენს თავზე ზედმეტად დიდი პასუხისმგებლობა გაწერია, მაგრამ ვერ გააკეთებ ყველაფერს. ოჯახში ყურადღება მიაქციე უფროსებს – შეიძლება რამე ჭირდებათ, მაგრამ არ ამბობენ. სამსახურში სიჩუმე სჯობს – ზედმეტი სიტყვები საქმეს არ შველის. ბიზნესში ახალი იდეა გაგიჩნდება, მაგრამ ფული არ უნდა ჩადო, სანამ დეტალები არ გადაამოწმე. სიყვარულში ცივი გონება გჭირდება – ემოციებმა არ გაგაბრუოს.
♊ ტყუპები (21 მაისი - 20 ივნისი)
დღეს ბევრი ლაპარაკის დღეა, მაგრამ მეტი მოსმენა მოგიწევს. ოჯახში ვიღაც ნერვებზე გაწვება, მაგრამ ღიმილით მოიგერიე. სამსახურში ყველაფერი კარგად მიდის, თუ არ დაიწყებ სხვის საქმეში ჩარევას. ბიზნესში არის ერთი კარგი შესაძლებლობა, მაგრამ ყურადღებით უნდა შეამოწმო, ვისთან მუშაობ. სიყვარულში გაწონასწორებული მოქმედება გმართებს – ზედმეტი სპონტანურობა შეიძლება ცუდად შემოგიბრუნდეს.
♋ კირჩხიბი (21 ივნისი - 22 ივლისი)
დღეს ნოსტალგიის ტალღა გეწვევა, მაგრამ წარსულში ჩარჩენა არ ღირს. ოჯახში მშვიდადაა, თუ თავად არ გაართულებ. სამსახურში ზედმეტი საქმე გაწვება, მაგრამ ღირს, რომ მოითმინო – შეიძლება გონივრული ბონუსიც მიიღო. ბიზნესში კონკურენტები გააქტიურდნენ, მაგრამ პანიკა საჭირო არ არის – შენს გზას მიჰყევი. სიყვარულში გამონახე დრო ურთიერთობისთვის – პარტნიორს შენი ყურადღება აკლია.
♌ ლომი (23 ივლისი - 22 აგვისტო)
დღეს ენერგია გაქვს, მაგრამ სწორად უნდა გადაანაწილო. ოჯახში ყურადღებით იყავი – პატარა კონფლიქტები დიდ პრობლემებად არ გადააქციო. სამსახურში შანსია, რომ ახალი პროექტი დაიწყოს, მაგრამ სიფრთხილე გმართებს. ბიზნესში მოერიდე ემოციური გადაწყვეტილებების მიღებას – მხოლოდ ციფრებს ენდე. სიყვარულში ყველაფერი კარგადაა, თუ თავად არ წამოჭრი არარსებულ პრობლემებს.
♍ ქალწული (23 აგვისტო - 22 სექტემბერი)
დღეს სერიოზული ფიქრის დღეა – რაღაც ცვლილებები გჭირდება, მაგრამ ჯერ არ იჩქარო. ოჯახში მეტი სითბო გამოავლინე – შენს სიყვარულს ყოველთვის არ გამოხატავ, და დროა, რომ შეცვალო ეს. სამსახურში ზედმეტი პასუხისმგებლობა გაწუხებს, მაგრამ შენ ეს შეგიძლია. ბიზნესში დეტალებს მიაქციე ყურადღება – წარმატება წვრილმანებშია. სიყვარულში პირდაპირობა სასარგებლოა, მაგრამ ზედმეტად მკვეთრი ნათქვამი დაპირისპირებას გამოიწვევს.
♎ სასწორი (23 სექტემბერი - 22 ოქტომბერი)
დღეს ისეთი დღეა, როცა ოქროს შუალედი უნდა მოძებნო. ოჯახში შეიძლება უცნაური დიალოგი გაიჩაღოს – მშვიდად უპასუხე. სამსახურში ცოტა ნელა იმუშავე – სიჩქარემ შეცდომები არ მოგიტანოს. ბიზნესში ახალი პარტნიორობის შანსი ჩნდება, მაგრამ ჯერ არ იჩქარო. სიყვარულში მშვიდი საუბარი აუცილებელია – ნუ დატოვებ გაურკვევლობას.
♏ მორიელი (23 ოქტომბერი - 21 ნოემბერი)
დღეს შენზეა დამოკიდებული, როგორ განვითარდება მოვლენები. ოჯახში ცოტა დაძაბულობაა – ეცადე, რომ თავი არ აგყვეს. სამსახურში რაღაც ცვლილებები იგეგმება, მაგრამ ჯერ არაფერი ჩანს. ბიზნესში ეჭვიან კონკურენტს შეიძლება ხელი გაეშალოს – ფრთხილად იყავი. სიყვარულში ზედმეტი დრამატიზმი არ გჭირდება – ობიექტურად შეხედე ვითარებას.
♐ მშვილდოსანი (22 ნოემბერი - 21 დეკემბერი)
დღეს სჯობს, მეტი ყურადღება მიაქციო დეტალებს, ვიდრე დიდ გეგმებს. ოჯახში სიმშვიდე და ჰარმონიაა, თუ თავად არ გააფუჭებ. სამსახურში რაღაც ახალი ინფორმაცია გამოგადგება – კარგად მოუსმინე. ბიზნესში სერიოზული წინსვლა გელოდება, მაგრამ მოთმინება გჭირდება. სიყვარულში მეტი გულწრფელობა აჯობებს – თამაშები არაფერს გამოიღებს.
♑ თხის რქა (22 დეკემბერი - 19 იანვარი)
დღეს გგონია, რომ ბევრი რამ შეგიძლია, მაგრამ სჯობს, ნელ-ნელა მიხვიდე მიზნამდე. ოჯახში ბევრი საქმე დაგიგროვდა – ნუ გადადებ. სამსახურში რთული საუბარი გექნება, მაგრამ საბოლოოდ შენს სასარგებლოდ შემოტრიალდება. ბიზნესში რისკიან ინვესტიციებს მოერიდე – ჯერ დრო არ არის. სიყვარულში თუ რამე გაწუხებს, პირდაპირ თქვი და არ დაგროვო.
♒ მერწყული (20 იანვარი - 18 თებერვალი)
დღეს ყველაფერი ისე არ წავა, როგორც გეგმავდი, მაგრამ ნერვიულობა გამოსავალი არ არის. ოჯახში სიმშვიდე შენს ხელშია – ნუ აჰყვები ემოციებს. სამსახურში მცირე გაუგებრობა იქნება, მაგრამ საღი აზრი გიშველის. ბიზნესში რაღაც მოულოდნელი შემოთავაზება გექნება – კარგად აწონ-დაწონე. სიყვარულში ჯობს, ცოტა მეტი მოთმინება გამოიჩინო – არავის უყვარს ზედმეტი კრიტიკა.
♓ თევზები (19 თებერვალი - 20 მარტი)
დღეს ნერვიულობა არ ღირს – რაც უნდა მოხდეს, მაინც მოხდება. ოჯახში შეიძლება ძველი დავალებები შეგახსენონ – მოაგვარე, სანამ გვიან არ არის. სამსახურში რაღაც ახალზე უნდა იფიქრო, მაგრამ ჯერ არ გაბედო გადამწყვეტი ნაბიჯი. ბიზნესში რაღაც შეჩერებულია, მაგრამ ეს დროებითია – ცოტა მოითმინე. სიყვარულში გახსნილობა აუცილებელია – სხვაგვარად გაუგებრობა გარდაუვალია.
„სუფრა - ასე ჰქვია ქართულ მოლხენა-დროსტარებას, რომელიც სტუმართმოყვარეობისა და მხიარულების განსახიერებას წარმოადგენს. რომელი კერძებს მიირთმევენ ქართველები სტუმრებთან ერთად? ჩვენი კორესპონდენტი შეეცადა ქართული სუფრის დიდებულება ეჩვენებინა და დარწმუნდებით, რომ ეს მართლაც კარგად გამოუვიდა“, - ასე იწყება გერმანულ გაზეთ „ფრანკფურტერ ალგემაინე ცაითუნგში“ (Frankfurter Allgemeine Zeitung) გამოქვეყნებული სტატია სათაურით „ქართული სამზარეულოს მრავალფეროვნება“ (ავტორი - მაიკე ფონ გალენი).
გთავაზობთ პუბლიკაციას შემოკლებით:
„როცა მივედით, მაგიდა უკვე გაშლილი დაგვხვდა: თეფშებზე დაწყობილი ყველით და ლორით, ნიგვზის ფარშიანი ბადრიჯნით, მხალეულობით, მწვანილით, კიტრით და პომიდორით... მათ შორის ჩადგმულია გრაფინები მოცხარის წვენით და ტარხუნის ლიმონათის ბოთლებით. ოფიციანტი წითელ ღვინოს ბოკალებში ასხამს. გარეთ თბილისური საღამოა, რესტორან „რიგის“ დარბაზში გაშლილ გრძელ მაგიდაზე კი ქართული სუფრა - ქართული ქეიფი იწყება.
ისინი, რომლებიც ქართულ სამზარეულოს არ იცნობენ, მადააღძრულები სწრაფად მიირთმევენ სიმინდის ფქვილისაგან გამომცხვარ თბილ მჭადებს, სალათებს და ყველს. მაგრამ ვინც იცის, ის ნელ-ნელა ჭამს და მთავარს ელოდება...
ქართველი ქალბატონი თიკო ტუსკაძე, რომელიც ლონდონში ცხოვრობს, მაგრამ ახლა სამშობლოში იმყოფება, ჩვენი გიდის როლს ასრულებს და ქართულ სუფრას გვაცნობს როგორც „გემრიელი საჭმელების უსასრულო რიგს“. იგი კულინარული წიგნის ავტორია და გვიხსნის, თუ რომელი საჭმელი როგორ მივირთვათ.
ზოგიერთმა უკვე საკმაო რაოდენობის სალათა მიირთვა, რომ მაგიდაზე ახალი კერძები მოაქვთ - მოხრაკულ-მოთუშული სოკო, ხაჭაპური, ხორცით მომზადებული კერძები... საჭმლით სავსე თეფშები სულ უფრო მრავლდება და მაგიდაზე თავისუფალი სივრცე მცირდება, თუმცა ახალ-ახალი ნუგბარისათვის ადგილი მოიძებნება.
„სტუმართმოყვარეობა - ქართული კულტურის განუყოფელ ნაწილს წარმოადგენს, რაც კარგად არის გამოხატული ქართულ სუფრაში, როცა მაგიდას ეროვნულ სამზარეულოს კერზები ამშვენებს“, - განმარტავს მაკა თარაშვილი. რა თქმა უნდა, იგი ახალბედა სუფრის წევრებისაგან განსხვავებით, შეცდომებს არ უშვებს და ყველაფერს ერთად არ მიირთმევს. მან კარგად იცის, რა როდის უნდა მიირთვას და უცხოელ სტუმრებს ჭამის საიდუმლოებას ასწავლის: როდის დგება მწვადის, „ჩაქაფულის და საჭმელების მიღების დრო...
ქართული ტრადიციის თანახმად, სუფრაზე იმდენი საჭმელი უნდა იყოს, რომ სტუმრების წასვლის შემდეგაც საკმაო რაოდენობით უნდა დარჩეს: „სუფრა, რომელზეც არაფერი აღარ რჩება, საქართველოში არ არსებობს“, - ამბობს მაკა თარაშვილი, - მასპინძლები იფიქრებენ, რომ სტუმრები მშივრები დარჩნენ. ამიტომ ყველაფერი უამრავია“.
რესტორანი „ქეთო და კოტე“ ძველი თბილისის უბანში, შემაღლებულ ადგილზე მდებარეობს. დარბაზში მყუდრო გარემოა შექმნილი. მაგიდები ყოველთვის მდიდრულადაა გაშლილი - ტრადიციული კერძები თანამედროვე სტილითაა გაფორმებული. თავდაპირველად თვენ მოგართმევენ ცივ და ვეგეტარიანულ კერძებს, ბოსტნეულს, შემდეგ გამომცხავარს, ცომეულს, ბოლოს კი ხორცით მომზადებულ საჭმელებს.
ქართული სუფრის ტრადიციაა თამადა, ანუ დროსტარების ხელმძღვანელი. იგი სუფრის თავში ზის და სადღეგრძელოებს ამბობს. რესტორან „შატო მუხრანში“, სადაც ჩვენ ვიყავით (თბილისიდან ერთი საათის სავალზე), მეღვინე პატრიკ ჰონეფმა ჩვენი სტუმრობის სადიდებელი სადღეგრძელო წარმოსთქვა. გერმანელი მეღვინე უკვე მრავალი წელია საქართველოში ცხოვრობს, ოჯახიც აქ ჰყავს. პატრიკი მადლობას გვიხდის სტუმრობისათვის, რომ გერმანელი ტურისტები საქართველოთი დაინტერესდნენ და კავკასიურ ქვეყანას ეწვივნენ.
მასპინძელი გვიხსნის, რომ სუფრის თამადა ყურადღებით ისმენს სტუმრების საუბარს სადღეგრძელოებისათვის იმპულსის მისაცემად. იგი დისკუსიას ზომიერ მიმართულებას აძლევს და განწყობას ამაღლებს. ამიტომაც თამადა ისეთი პიროვნებაა, რომელიც ცნობილია თავისი კეთილი ხასიათით, გონებამახვილობით და ინტელექტით.
თუ როგორ მზადდება კლასიკური ქართული კერძები, ამას თქვენ თბილისიდან საკმაოდ მოშორებით, კახეთში გაიგებთ, სადაც ღვინის კომპანია „შუმის“ რესტორანი მდებარეობს. აქ სტუმარი საკუთარი თვალით ხედავს, თუ როგორ ცხვება ქართული თონის პური, როგორ კეთდება ხინკალი, რომელიც ქართული სამზარეულოს ერთ-ერთ დიდებულ და გემრიელ კერძს წარმოადგენს.