რას გვირჩევენ ვარსკვლავები 19 ივლისისთვის:
ვერძი (21 მარტი - 20 აპრილი)
ნუ ინერვიულებთ, თუ უთანხმოების გამო ახლობელ ადამიანს კარგავთ - თქვენ უბრალოდ გაათავისუფლებთ ადგილს ახალი, ნამდვილი მეგობრისთვის. მოერიდეთ ჩხუბს და საჯარო დაპირისპირებას, რაც თქვენს ავტორიტეტზე უარყოფითად აისახება. უხერხულ თხოვნაზე უარის თქმა ნუ მოგერიდებათ. დღის მეორე ნახევარში ეცადეთ, კომპიუტერის მონიტორთან ნაკლები დრო გაატაროთ.
კურო (21 აპრილი - 21 მაისი)
ცხოვრების ყველა სფეროსთვის დაძაბული დღეა. დილიდან ისეთი მოვლენების მონაწილე გახდებით, რომლებსაც მხოლოდ ქაოსი და უთანხმოება მოაქვს. სამყაროს წინააღმდეგ ბრძოლა უსარგებლოა, ამიტომ გირჩევთ, ნაკლები იაქტიუროთ და დამკვირვებლის როლს დასჯერდეთ. ვარსკვლავები გირჩევენ, მნიშვნელოვანი საქმეები სამომავლოდ გადადოთ და დაისვენოთ. კარგი იქნება, თუ ამ დღის ქაოსს ქალაქგარეთ გაექცევით და მშვიდ გარემოში განმარტოვდებით.
ტყუპები (22 მაისი - 21 ივნისი)
ვარსკვლავები დაგეხმარებიან, რომ თქვენი საუკეთესო თვისებები გამოავლინოთ. იქ, სადაც ეჭვი გაჩნდება, საკუთარ ინტუიციას უნდა ენდოთ. ქარიზმა, პოზიტიური განწყობა და დიპლომატიური თვისებები ნებისმიერი დაკეტილი კარის გაღებაში დაგეხმარებათ. ხელსაყრელი დღეა სოციალური ღონისძიებებისთვის, მეგობრებთან შეხვედრებისა და დღესასწაულებისთვის. შეთავაზებაზე დათანხმებას ნუ იჩქარებთ, რადგან შეცდომას ადამიანებთან ურთიერთობაში სერიოზული პრობლემები მოჰყვება.
კირჩხიბი (22 ივნისი - 22 ივლისი)
ამ დღეს ვიღაც თქვენით მანიპულირებას და ყველა თქვენი ნაკლის სააშკარაოზე გამოტანას ეცდება. გირჩევთ, ცოტა ეშმაკობა გამოიჩინოთ და ამ ადამიანს თქვენი ნამდვილი ემოციები არ დაანახოთ. ხელსაყრელი დღეა ახალი ნაცნობობისთვის. ადამიანი, რომელსაც ამ დღეს გაიცნობთ, თქვენი კარგი მეგობარი გახდება. სავარაუდოდ, საღამოს სასიამოვნო სტუმრები გელით.
ლომი (23 ივლისი - 23 აგვისტო)
ახალი ნაცნობობა, სიამოვნების გარდა, სასარგებლო საქმიან კავშირებს მოგიტანთ. დროა, დაასრულოთ საქმე, რომელსაც გამუდმებით სამომავლოდ ინახავთ. დღის მეორე ნახევარი ხელსაყრელია დასვენებისა და განმარტოებისთვის. ურთიერთობებში პრობლემების ასაცილებლად შეიძლება ზოგიერთ ნაცნობთან დამოკიდებულების შეცვლა მოგიწიოთ.
ქალწული (24 აგვისტო - 23 სექტემბერი)
ამ დღეს საერთო ენის პოვნა უახლოეს მეგობართანაც კი გიჭირთ. სინამდვილეში, ყველაფერი ბევრად უფრო მარტივადაა, ვიდრე თქვენ ფიქრობთ. ეცადეთ, პროვოკაციებს არ აჰყვეთ. დიდი შანსია, რომ საკუთარი ილუზიების ტყვედ იქცეთ და თავი მოიტყუოთ, რაც საბოლოოდ ძალიან დაგაზარალებთ. მხოლოდ სიმშვიდე და საღი აზრი დაგეხმარებათ, ეს დღე ჩხუბისა და დაპირისპირების გარეშე დაასრულოთ.
სასწორი (24 სექტემბერი - 23 ოქტომბერი)
სასწორის სასიცოცხლო ენერგია მცირდება. მოსალოდნელია დაღლილობის შეგრძნება და ქრონიკული დაავადებების გამწვავება. ასეთი პრობლემების თავიდან ასაცილებლად გირჩევთ, ფიზიკურ და გონებრივ დატვირთვას მოერიდოთ. თუ შესაძლებელია, მთელი დღე სახლში დარჩით და დაისვენეთ. გაითვალისწინეთ, რომ ახლობელ ადამიანებთან ურთიერთობაში ტყუილი არ გამოგადგებათ - ამით მხოლოდ საკუთარ თავს დააზიანებთ.
მორიელი (24 ოქტომბერი - 22 ნოემბერი)
ვარსკვლავები გირჩევენ, ახალი პროექტების დაწყებამდე ძველები დაასრულოთ. ეცადეთ, მთელი ყურადღება ოჯახზე და ყოველდღიური საკითხების გადაჭრაზე გადაიტანოთ. ამ დღისთვის სერიოზული სამუშაო და მნიშვნელოვანი შეხვედრები არ დაგეგმოთ და კომპიუტერთან ნაკლები დრო გაატარეთ.
მშვილდოსანი (23 ნოემბერი - 21 დეკემბერი)
ბოლო დროს მოვლენების განვითარებით უკმაყოფილო ხართ, თუმცა მომხდარის მიზეზს ვერ ხვდებით. დახმარებისთვის ისეთ ადამიანს უნდა მიმართოთ, რომელიც სიმართლეს არ დაგიმალავთ. წარმატებას მხოლოდ მაშინ მიაღწევთ, როცა შესაფერისი მომენტის შერჩევას და საკუთარ სიმართლეში სხვების დარწმუნებას შეძლებთ. შესაძლოა, გავლენიანი მფარველი ან სპონსორი იპოვოთ.
თხის რქა (22 დეკემბერი - 20 იანვარი)
ამ დღეს ნებისმიერ კამათსა და დისკუსიაში გულწრფელობა უნდა გამოიჩინოთ და სიმართლე თქვათ. შეიძლება ეს რთული ან უსიამოვნო იყოს, მაგრამ ემოციურ შვებას და სარგებელს სწორედ ასეთი პოზიცია მოგიტანთ. უფრთხილდით მანიპულატორებს - ვიღაც თქვენს გაბრაზებას და კონფლიქტის გამოწვევას ცდილობს.
მერწყული (21 იანვარი - 18 თებერვალი)
შესანიშნავი დროა მოგზაურობისთვის. დაგეგმეთ შვებულება ან უახლოეს შაბათ-კვირას ბუნებაში პიკნიკი მოაწყვეთ. ყურადღება მიაქციეთ ბედის მინიშნებებს და ეცადეთ ნანახიდან სწორი დასკვნა გამოიტანოთ. სავარაუდოდ, შესაძლებლობა გექნებათ ფინანსური მდგომარეობა გაიუმჯობესოთ. მთავარია, შანსი ხელიდან არ გაუშვათ.
თევზები (19 თებერვალი - 20 მარტი)
ფინანსური პრობლემა ნაწილობრივ მოგვარდება, მაგრამ ისე არა, როგორც თქვენ გეგონათ. საქმიანი მოლაპარაკებები გაჭიანურდება და სასურველ შედეგს არ მოიტანს. უმჯობესია, ინიციატივა არ გამოიჩინოთ - ამ დღეს ეს თქვენ წინააღმდეგ იმუშავებს. გამორიცხული არ არის, რომ ძველი, მცდარი გადაწყვეტილება ბუმერანგივით დაგიბრუნდეთ და ცხოვრება გაგირთულოთ.
„სუფრა - ასე ჰქვია ქართულ მოლხენა-დროსტარებას, რომელიც სტუმართმოყვარეობისა და მხიარულების განსახიერებას წარმოადგენს. რომელი კერძებს მიირთმევენ ქართველები სტუმრებთან ერთად? ჩვენი კორესპონდენტი შეეცადა ქართული სუფრის დიდებულება ეჩვენებინა და დარწმუნდებით, რომ ეს მართლაც კარგად გამოუვიდა“, - ასე იწყება გერმანულ გაზეთ „ფრანკფურტერ ალგემაინე ცაითუნგში“ (Frankfurter Allgemeine Zeitung) გამოქვეყნებული სტატია სათაურით „ქართული სამზარეულოს მრავალფეროვნება“ (ავტორი - მაიკე ფონ გალენი).
გთავაზობთ პუბლიკაციას შემოკლებით:
„როცა მივედით, მაგიდა უკვე გაშლილი დაგვხვდა: თეფშებზე დაწყობილი ყველით და ლორით, ნიგვზის ფარშიანი ბადრიჯნით, მხალეულობით, მწვანილით, კიტრით და პომიდორით... მათ შორის ჩადგმულია გრაფინები მოცხარის წვენით და ტარხუნის ლიმონათის ბოთლებით. ოფიციანტი წითელ ღვინოს ბოკალებში ასხამს. გარეთ თბილისური საღამოა, რესტორან „რიგის“ დარბაზში გაშლილ გრძელ მაგიდაზე კი ქართული სუფრა - ქართული ქეიფი იწყება.
ისინი, რომლებიც ქართულ სამზარეულოს არ იცნობენ, მადააღძრულები სწრაფად მიირთმევენ სიმინდის ფქვილისაგან გამომცხვარ თბილ მჭადებს, სალათებს და ყველს. მაგრამ ვინც იცის, ის ნელ-ნელა ჭამს და მთავარს ელოდება...
ქართველი ქალბატონი თიკო ტუსკაძე, რომელიც ლონდონში ცხოვრობს, მაგრამ ახლა სამშობლოში იმყოფება, ჩვენი გიდის როლს ასრულებს და ქართულ სუფრას გვაცნობს როგორც „გემრიელი საჭმელების უსასრულო რიგს“. იგი კულინარული წიგნის ავტორია და გვიხსნის, თუ რომელი საჭმელი როგორ მივირთვათ.
ზოგიერთმა უკვე საკმაო რაოდენობის სალათა მიირთვა, რომ მაგიდაზე ახალი კერძები მოაქვთ - მოხრაკულ-მოთუშული სოკო, ხაჭაპური, ხორცით მომზადებული კერძები... საჭმლით სავსე თეფშები სულ უფრო მრავლდება და მაგიდაზე თავისუფალი სივრცე მცირდება, თუმცა ახალ-ახალი ნუგბარისათვის ადგილი მოიძებნება.
„სტუმართმოყვარეობა - ქართული კულტურის განუყოფელ ნაწილს წარმოადგენს, რაც კარგად არის გამოხატული ქართულ სუფრაში, როცა მაგიდას ეროვნულ სამზარეულოს კერზები ამშვენებს“, - განმარტავს მაკა თარაშვილი. რა თქმა უნდა, იგი ახალბედა სუფრის წევრებისაგან განსხვავებით, შეცდომებს არ უშვებს და ყველაფერს ერთად არ მიირთმევს. მან კარგად იცის, რა როდის უნდა მიირთვას და უცხოელ სტუმრებს ჭამის საიდუმლოებას ასწავლის: როდის დგება მწვადის, „ჩაქაფულის და საჭმელების მიღების დრო...
ქართული ტრადიციის თანახმად, სუფრაზე იმდენი საჭმელი უნდა იყოს, რომ სტუმრების წასვლის შემდეგაც საკმაო რაოდენობით უნდა დარჩეს: „სუფრა, რომელზეც არაფერი აღარ რჩება, საქართველოში არ არსებობს“, - ამბობს მაკა თარაშვილი, - მასპინძლები იფიქრებენ, რომ სტუმრები მშივრები დარჩნენ. ამიტომ ყველაფერი უამრავია“.
რესტორანი „ქეთო და კოტე“ ძველი თბილისის უბანში, შემაღლებულ ადგილზე მდებარეობს. დარბაზში მყუდრო გარემოა შექმნილი. მაგიდები ყოველთვის მდიდრულადაა გაშლილი - ტრადიციული კერძები თანამედროვე სტილითაა გაფორმებული. თავდაპირველად თვენ მოგართმევენ ცივ და ვეგეტარიანულ კერძებს, ბოსტნეულს, შემდეგ გამომცხავარს, ცომეულს, ბოლოს კი ხორცით მომზადებულ საჭმელებს.
ქართული სუფრის ტრადიციაა თამადა, ანუ დროსტარების ხელმძღვანელი. იგი სუფრის თავში ზის და სადღეგრძელოებს ამბობს. რესტორან „შატო მუხრანში“, სადაც ჩვენ ვიყავით (თბილისიდან ერთი საათის სავალზე), მეღვინე პატრიკ ჰონეფმა ჩვენი სტუმრობის სადიდებელი სადღეგრძელო წარმოსთქვა. გერმანელი მეღვინე უკვე მრავალი წელია საქართველოში ცხოვრობს, ოჯახიც აქ ჰყავს. პატრიკი მადლობას გვიხდის სტუმრობისათვის, რომ გერმანელი ტურისტები საქართველოთი დაინტერესდნენ და კავკასიურ ქვეყანას ეწვივნენ.
მასპინძელი გვიხსნის, რომ სუფრის თამადა ყურადღებით ისმენს სტუმრების საუბარს სადღეგრძელოებისათვის იმპულსის მისაცემად. იგი დისკუსიას ზომიერ მიმართულებას აძლევს და განწყობას ამაღლებს. ამიტომაც თამადა ისეთი პიროვნებაა, რომელიც ცნობილია თავისი კეთილი ხასიათით, გონებამახვილობით და ინტელექტით.
თუ როგორ მზადდება კლასიკური ქართული კერძები, ამას თქვენ თბილისიდან საკმაოდ მოშორებით, კახეთში გაიგებთ, სადაც ღვინის კომპანია „შუმის“ რესტორანი მდებარეობს. აქ სტუმარი საკუთარი თვალით ხედავს, თუ როგორ ცხვება ქართული თონის პური, როგორ კეთდება ხინკალი, რომელიც ქართული სამზარეულოს ერთ-ერთ დიდებულ და გემრიელ კერძს წარმოადგენს.