რას გვირჩევენ ვარსკვლავები 18 აგვისტოსათვის:
ვერძი (21 მარტი - 20 აპრილი)
ახალი მთვარის დადებითი გავლენა შაბათ-კვირამდე გაგყვებათ, ასე რომ შეგიძლიათ ყველა საზრუნავი დაივიწყოთ და გაერთოთ. თუ ხშირად არ იღიმით, მაშინ არასწორად ცხოვრობთ.
კურო (21 აპრილი - 21 მაისი)
მშრომელი და კეთილი ადამიანი ხართ და ხშირად სხვის გასაკეთებელ საქმესაც თქვენ აკეთებთ, მაგრამ შეიძლება ვიღაცამ სიკეთის კეთება ვალდებულებად ჩაგითვალოთ და იფიქროს, რომ ყოველთვის ასე იქნება. იქნებ დროა, დახმარება შეზღუდოთ და ადამიანებს საშუალება მისცეთ, საკუთარ თავზე ზრუნვა ისწავლონ.
ტყუპები (22 მაისი - 21 ივნისი)
საფრთხე, რომელიც აქტიურად მოქმედებაში ხელს გიშლიდათ, ახალმთვარეობამ გააქარწყლა. ახლა თამამად შეგიძლიათ გარისკოთ და ამისგან დივიდენდები მიიღოთ. ეს ახალი გამოწვევების და შესაძლებლობების დროა, მაგრამ ინიციატივა ხელში უნდა აიღოთ.
კირჩხიბი (22 ივნისი - 22 ივლისი)
მომდევნო 24 საათის განმავლობაში შემოსავლის მიღების სხვადასხვა შესაძლებლობაზე იფიქრებთ. მთავარია, გადაწყვეტილება დაუფიქრებლად არ მიიღოთ, რადგან ამას შეიძლება, მძიმე შეცდომა მოჰყვეს. დრო საკმარისად გაქვთ, ამიტომ ნუ აჩქარდებით და ყველაფერი კარგად აწონ-დაწონეთ.
ლომი (23 ივლისი - 23 აგვისტო)
მხოლოდ საკუთარი თავის იმედად არ უნდა დარჩეთ. ახლობელი ადამიანის რჩევა ძალიან დაგეხმარებათ. შეგიძლიათ, საქმეების ნაწილი კოლეგებს გაუნაწილოთ. ხვალ სხვა ადამიანების დახმარებით, მათი პროფესიონალიზმისა და გამოცდილების წყალობით შეძლებთ, შეცდომები თავიდან აიცილოთ და დაგეგმილი საქმე წარმატებით შეასრულოთ.
ქალწული (24 აგვისტო - 23 სექტემბერი)
ამ დღეს საკუთარ თავში შეიძლება ლიდერის თვისებები აღმოაჩინოთ - მზად ხართ გადაწყვეტილებები მიიღოთ და მათზე პასუხისმგებლობა აიღოთ. ეს, ერთის მხრივ, ეარაკეთილსინდისიერი ადამიანების თავდასხმების სამიზნედ გაქცევთ, მეორე მხრივ კი, შეიძლება შესანიშნავი შედეგი მიიღოთ და კონკურენტები უკან ჩამოიტოვოთ.
სასწორი (24 სექტემბერი - 23 ოქტომბერი)
ვარსკვლავებმა შენიშნეს, რომ ადრე არასდროს გაინტერესებდათ, რას ფიქრობენ გარშემო მყოფები თქვენს ქმედებებზე, მაშინ ახლა რატომ უნდა იდარდოთ? როგორიც არ უნდა იყოს მიზეზი, ყურადღებას ნუ მიაქცევთ, თუკი თქვენი გადაწყვეტილებები გარკვეულ უკმაყოფილებას გამოიწვევს. ეს მათი პრობლემაა და არა თქვენი.
მორიელი (24 ოქტომბერი - 22 ნოემბერი)
შესაძლოა სამსახურში რაღაცამ ქაოსი გამოიწვიოს, მაგრამ როგორც ხშირად ხდება, ქაოსი ახალ შესაძლებლობებს წარმოშობს. თქვენ იდეალურ მდგომარეობაში იქნებით იმისთვის, რომ აქედან სარგებელი მიიღოთ. ცვლილებები თქვენთვის სასარგებლოა.
მშვილდოსანი (23 ნოემბერი - 21 დეკემბერი)
სავარაუდოდ, ამ დღეს ოპონენტებს თქვენთან შედარებით უპირატესობა აქვთ, მაგრამ ეს დიდხანს არ გაგრძელდება. პლანეტების ხელსაყრელი განლაგება საშუალებას მოგცემთ, სიტუაცია შეცვალოთ და სიტუაციის ბატონ-პატრონი გახდეთ.
თხის რქა (22 დეკემბერი - 20 იანვარი)
ამ დღეს შეგიძლიათ პრობლემებს თავი ადვილად დააღწიოთ, მაგრამ ისინი მოგვიანებით ისევ გაჩნდება. იქნებ ჯობს, მათი მოგვარება სამომავლოდ არ გადადოთ და პრობლემებს ახლავე გაუმკლავდეთ?
მერწყული (21 იანვარი - 18 თებერვალი)
თუ საკუთარ მიზანზე უარს არ იტყვით და მომდევნო დღეების განმავლობაში მისი განხორციელებისთვის არაფერს დაიშურებთ, თავადაც გაოცდებით, ისე სწრაფად მიუახლოვდებით მას. ეს პროგრესი შეიძლება კიდევ უფრო სწრაფი იყოს, თუ საკუთარ გეგმებს სხვებსაც გაუზიარებთ.
თევზები (19 თებერვალი - 20 მარტი)
თუ მეგობარი ან კოლეგა დახმარებას არ გთხოვთ, ეცადეთ, ამ დღეს არავის საქმეში ჩაერიოთ. იმის მიუხედავად, რომ კეთილი განზრახვა გაქვთ, შეიძლება ვიღაცამ თქვენი ძალისხმევა არ დააფასოს, კარისკენ მიგითითოთ და ამით გული გატკინოთ.
„სუფრა - ასე ჰქვია ქართულ მოლხენა-დროსტარებას, რომელიც სტუმართმოყვარეობისა და მხიარულების განსახიერებას წარმოადგენს. რომელი კერძებს მიირთმევენ ქართველები სტუმრებთან ერთად? ჩვენი კორესპონდენტი შეეცადა ქართული სუფრის დიდებულება ეჩვენებინა და დარწმუნდებით, რომ ეს მართლაც კარგად გამოუვიდა“, - ასე იწყება გერმანულ გაზეთ „ფრანკფურტერ ალგემაინე ცაითუნგში“ (Frankfurter Allgemeine Zeitung) გამოქვეყნებული სტატია სათაურით „ქართული სამზარეულოს მრავალფეროვნება“ (ავტორი - მაიკე ფონ გალენი).
გთავაზობთ პუბლიკაციას შემოკლებით:
„როცა მივედით, მაგიდა უკვე გაშლილი დაგვხვდა: თეფშებზე დაწყობილი ყველით და ლორით, ნიგვზის ფარშიანი ბადრიჯნით, მხალეულობით, მწვანილით, კიტრით და პომიდორით... მათ შორის ჩადგმულია გრაფინები მოცხარის წვენით და ტარხუნის ლიმონათის ბოთლებით. ოფიციანტი წითელ ღვინოს ბოკალებში ასხამს. გარეთ თბილისური საღამოა, რესტორან „რიგის“ დარბაზში გაშლილ გრძელ მაგიდაზე კი ქართული სუფრა - ქართული ქეიფი იწყება.
ისინი, რომლებიც ქართულ სამზარეულოს არ იცნობენ, მადააღძრულები სწრაფად მიირთმევენ სიმინდის ფქვილისაგან გამომცხვარ თბილ მჭადებს, სალათებს და ყველს. მაგრამ ვინც იცის, ის ნელ-ნელა ჭამს და მთავარს ელოდება...
ქართველი ქალბატონი თიკო ტუსკაძე, რომელიც ლონდონში ცხოვრობს, მაგრამ ახლა სამშობლოში იმყოფება, ჩვენი გიდის როლს ასრულებს და ქართულ სუფრას გვაცნობს როგორც „გემრიელი საჭმელების უსასრულო რიგს“. იგი კულინარული წიგნის ავტორია და გვიხსნის, თუ რომელი საჭმელი როგორ მივირთვათ.
ზოგიერთმა უკვე საკმაო რაოდენობის სალათა მიირთვა, რომ მაგიდაზე ახალი კერძები მოაქვთ - მოხრაკულ-მოთუშული სოკო, ხაჭაპური, ხორცით მომზადებული კერძები... საჭმლით სავსე თეფშები სულ უფრო მრავლდება და მაგიდაზე თავისუფალი სივრცე მცირდება, თუმცა ახალ-ახალი ნუგბარისათვის ადგილი მოიძებნება.
„სტუმართმოყვარეობა - ქართული კულტურის განუყოფელ ნაწილს წარმოადგენს, რაც კარგად არის გამოხატული ქართულ სუფრაში, როცა მაგიდას ეროვნულ სამზარეულოს კერზები ამშვენებს“, - განმარტავს მაკა თარაშვილი. რა თქმა უნდა, იგი ახალბედა სუფრის წევრებისაგან განსხვავებით, შეცდომებს არ უშვებს და ყველაფერს ერთად არ მიირთმევს. მან კარგად იცის, რა როდის უნდა მიირთვას და უცხოელ სტუმრებს ჭამის საიდუმლოებას ასწავლის: როდის დგება მწვადის, „ჩაქაფულის და საჭმელების მიღების დრო...
ქართული ტრადიციის თანახმად, სუფრაზე იმდენი საჭმელი უნდა იყოს, რომ სტუმრების წასვლის შემდეგაც საკმაო რაოდენობით უნდა დარჩეს: „სუფრა, რომელზეც არაფერი აღარ რჩება, საქართველოში არ არსებობს“, - ამბობს მაკა თარაშვილი, - მასპინძლები იფიქრებენ, რომ სტუმრები მშივრები დარჩნენ. ამიტომ ყველაფერი უამრავია“.
რესტორანი „ქეთო და კოტე“ ძველი თბილისის უბანში, შემაღლებულ ადგილზე მდებარეობს. დარბაზში მყუდრო გარემოა შექმნილი. მაგიდები ყოველთვის მდიდრულადაა გაშლილი - ტრადიციული კერძები თანამედროვე სტილითაა გაფორმებული. თავდაპირველად თვენ მოგართმევენ ცივ და ვეგეტარიანულ კერძებს, ბოსტნეულს, შემდეგ გამომცხავარს, ცომეულს, ბოლოს კი ხორცით მომზადებულ საჭმელებს.
ქართული სუფრის ტრადიციაა თამადა, ანუ დროსტარების ხელმძღვანელი. იგი სუფრის თავში ზის და სადღეგრძელოებს ამბობს. რესტორან „შატო მუხრანში“, სადაც ჩვენ ვიყავით (თბილისიდან ერთი საათის სავალზე), მეღვინე პატრიკ ჰონეფმა ჩვენი სტუმრობის სადიდებელი სადღეგრძელო წარმოსთქვა. გერმანელი მეღვინე უკვე მრავალი წელია საქართველოში ცხოვრობს, ოჯახიც აქ ჰყავს. პატრიკი მადლობას გვიხდის სტუმრობისათვის, რომ გერმანელი ტურისტები საქართველოთი დაინტერესდნენ და კავკასიურ ქვეყანას ეწვივნენ.
მასპინძელი გვიხსნის, რომ სუფრის თამადა ყურადღებით ისმენს სტუმრების საუბარს სადღეგრძელოებისათვის იმპულსის მისაცემად. იგი დისკუსიას ზომიერ მიმართულებას აძლევს და განწყობას ამაღლებს. ამიტომაც თამადა ისეთი პიროვნებაა, რომელიც ცნობილია თავისი კეთილი ხასიათით, გონებამახვილობით და ინტელექტით.
თუ როგორ მზადდება კლასიკური ქართული კერძები, ამას თქვენ თბილისიდან საკმაოდ მოშორებით, კახეთში გაიგებთ, სადაც ღვინის კომპანია „შუმის“ რესტორანი მდებარეობს. აქ სტუმარი საკუთარი თვალით ხედავს, თუ როგორ ცხვება ქართული თონის პური, როგორ კეთდება ხინკალი, რომელიც ქართული სამზარეულოს ერთ-ერთ დიდებულ და გემრიელ კერძს წარმოადგენს.