რას გვირჩევენ ვარსკვლავები 14 ივლისისთვის:
ვერძი (21 მარტი - 20 აპრილი)
ამ დღეს ძალების უჩვეულო მოზღვავებას იგრძნობთ. ამის წყალობით ადვილად გაუმკლავდებით საქმეს, რომლის დაწყებაც ადრე გეშინოდათ. ვარსკვლავების მხარდაჭერა საშუალებას მოგცემთ, ერთდროულად რამდენიმე საქმე აკეთოთ და თითქმის ყველაფერში საუკეთესო შედეგი მიიღოთ. გამორიცხული არ არის ჯანმრთელობის მცირე პრობლემა. აკონტროლეთ ემოციები და საკუთარი სიტყვები, რათა შემთხვევით, ვინმე არ შეურაცხყოთ.
კურო (21 აპრილი - 21 მაისი)
ილუზიებისა და ოცნებების დღეა. ბევრი კურო ცდილობს, სასურველი სინამდვილედ წარმოიდგინოს, თუმცა მალე რეალობაში დაბრუნება მოგიწევთ. მოემზადეთ რთული გადაწყვეტილების მისაღებად და ეცადეთ, სწორი არჩევანი გააკეთოთ. თუ შინაური ცხოველის შეძენას გეგმავთ, დღეს ამისთვის ხელსაყრელი დღეა.
ტყუპები (22 მაისი - 21 ივნისი)
ამ დღეს თქვენ წინაშე რამდენიმე შესაძლებლობა გაიხსნება, რომელთაგან თითოეული თავისებურად საინტერესო იქნება. დროა, მნიშვნელოვანი გადაწყვეტილება მიიღოთ. ეცადეთ, პროფესიულ საქმიანობაში მთელი ყურადღება კოლეგებთან ურთიერთობის დამყარებაზე და სასარგებლო კავშირების განმტკიცებაზე გადაიტანოთ. სადავო საკითხების მოგვარებას დიალოგის გზით შეძლებთ. გამორიცხული არ არის ჯანმრთელობის გაუარესება, ამიტომ ერიდეთ ალკოჰოლურ სასმელებს და კვებაში ზომიერება გამოიჩინეთ.
კირჩხიბი (22 ივნისი - 22 ივლისი)
გირჩევთ ეს დღე თვითგანვითარებას და ახალ გატაცებებს დაუთმოთ. ვარსკვლავები ხელოვან ადამიანებს წარმატებას ჰპირდებიან, თუმცა ეცადეთ ყველაფერი თანამოაზრესთან ან თანამოაზრეთა გუნდთან ერთად აკეთოთ. შესაძლოა, დიდი ხნის უნახავი ნათესავებისგან სასიამოვნო ინფორმაცია მიიღოთ. იდეებმა, რომლებზეც ბოლო დროს ძალიან ბევრს ფიქრობთ, შეიძლება სწრაფი და მნიშვნელოვანი შედეგები მოგიტანოთ.
ლომი (23 ივლისი - 23 აგვისტო)
ამ დღეს ჯანმრთელობას განსაკუთრებული ყურადღება უნდა მიაქციოთ და ექიმთან ვიზიტი არ გადადოთ. შეეცადეთ არ გადაიღალოთ და სტრესული სიტუაციები თავიდან აიცილოთ. როგორც არ უნდა ეცადოთ, მნიშვნელოვანი საქმეების გადაჭრას ვერ შეძლებთ, ამიტომ მომდევნო დღეებისთვის უნდა გადაიტანოთ. ვარსკვლავები გირჩევენ, რომ ხანდაზმულ ნათესავებს მეტი ყურადღება მიაქციოთ.
ქალწული (24 აგვისტო - 23 სექტემბერი)
ეს დღე ეჭვებს უკავშირდება. შეწყვიტეთ თვითგვემა, უკან გადადგმული ნაბიჯი იმედგაცრუებამდე მიგიყვანთ. შუადღეს სიამაყის მიზეზი მოგეცემათ - შესაძლოა, ბონუსი, საჩუქარი ან მადლობა მიიღოთ. მზად იყავით სხვისი პასუხისმგებლობის გაზიარებისთვის და ადამიანს, რომელიც დახმარებას ითხოვს, იმედი არ გაუცრუოთ.
სასწორი (24 სექტემბერი - 23 ოქტომბერი)
ხელსაყრელი დღეა ახალი საქმის დაწყებისთვის. ვარსკვლავების დახმარებით ისეთ სიმაღლეებს დაიპყრობთ, როგორზეც აქამდე მხოლოდ ოცნებობდით. გირჩევთ, რისკები და შესაძლებლობები შეაფასოთ და საკუთარ ინტუიციას ენდოთ. იუმორის გრძნობა სირთულეების მარტივად გადალახვაში დაგეხმარებათ. საღამოს დიდი ფინანსური ხარჯები გელით, რომელთა თავიდან აცილებას დიდხანს ცდილობდით.
მორიელი (24 ოქტომბერი - 22 ნოემბერი)
პასიური დღეა, ამიტომ თქვენი აქტიურობა ნებისმიერ საქმეში უადგილოა. ერიდეთ გრძელვადიანი გეგმები დასახვას და დაპირებების გაცემას. გამორიცხული არ არის ჯანმრთელობასთან დაკავშირებული პრობლემები. აკონტროლეთ ემოციები და საკუთარი სიტყვები, რომ არავინ შეურაცხყოთ. ეცადეთ, თხოვნის შესრულებაზე უარი არავის უთხრათ.
მშვილდოსანი (23 ნოემბერი - 21 დეკემბერი)
ამ დღეს ზოგი მშვილდოსანი შრომისმოყვარეობისთვის ჯილდოს მიიღებს, ზოგი კი სიზარმაცისთვის - საყვედურს. ამ საკუთარი თავისა და გარემოცვისგან გაქცევის სურვილი გაცილებით ძლიერი იქნება, ვიდრე საღი აზრი, ამიტომ ბევრი სამუშაოს ან საცხოვრებელი ადგილის შეცვლაზეც კი იფიქრებს. ნუ აჩქარდებით. გადაწყვეტილებების მიღებამდე მისი დადებითი და უარყოფითი მხარეები რამდენჯერმე უნდა აწონ-დაწონოთ.
თხის რქა (22 დეკემბერი - 20 იანვარი)
მშვენიერი დღეა მოგზაურობის დასაწყებად. თუ შესაძლებელია, გირჩევთ შვებულება დაგეგმოთ და შორეულ მოგზაურობაში გაემგზავროთ. მოსალოდნელია შეხვედრა, რომლის თავიდან აცილებას დიდი ხანია, ცდილობთ. თქვენი ენერგიული ქმედებები და მიზანდასახულობა წარმატებაში დაგეხმარებათ. უახლოეს დღეებში შეიძლება თქვენი სოციალური სტატუსი უკეთესობისკენ შეიცვალოს.
მერწყული (21 იანვარი - 18 თებერვალი)
ეცადეთ, ყველა მნიშვნელოვანი საქმე დღის პირველ ნახევარში დაასრულოთ. შუადღის შემდეგ მოვლენების განვითარებაზე გავლენის მოხდენას ვერ შეძლებთ. დღის დატვირთული განრიგი დასვენების საშუალებას არ მოგცემთ. მზად იყავით, რომ საოჯახო საქმეები რამდენიმე დღით გადადოთ
თევზები (19 თებერვალი - 20 მარტი)
„სუფრა - ასე ჰქვია ქართულ მოლხენა-დროსტარებას, რომელიც სტუმართმოყვარეობისა და მხიარულების განსახიერებას წარმოადგენს. რომელი კერძებს მიირთმევენ ქართველები სტუმრებთან ერთად? ჩვენი კორესპონდენტი შეეცადა ქართული სუფრის დიდებულება ეჩვენებინა და დარწმუნდებით, რომ ეს მართლაც კარგად გამოუვიდა“, - ასე იწყება გერმანულ გაზეთ „ფრანკფურტერ ალგემაინე ცაითუნგში“ (Frankfurter Allgemeine Zeitung) გამოქვეყნებული სტატია სათაურით „ქართული სამზარეულოს მრავალფეროვნება“ (ავტორი - მაიკე ფონ გალენი).
გთავაზობთ პუბლიკაციას შემოკლებით:
„როცა მივედით, მაგიდა უკვე გაშლილი დაგვხვდა: თეფშებზე დაწყობილი ყველით და ლორით, ნიგვზის ფარშიანი ბადრიჯნით, მხალეულობით, მწვანილით, კიტრით და პომიდორით... მათ შორის ჩადგმულია გრაფინები მოცხარის წვენით და ტარხუნის ლიმონათის ბოთლებით. ოფიციანტი წითელ ღვინოს ბოკალებში ასხამს. გარეთ თბილისური საღამოა, რესტორან „რიგის“ დარბაზში გაშლილ გრძელ მაგიდაზე კი ქართული სუფრა - ქართული ქეიფი იწყება.
ისინი, რომლებიც ქართულ სამზარეულოს არ იცნობენ, მადააღძრულები სწრაფად მიირთმევენ სიმინდის ფქვილისაგან გამომცხვარ თბილ მჭადებს, სალათებს და ყველს. მაგრამ ვინც იცის, ის ნელ-ნელა ჭამს და მთავარს ელოდება...
ქართველი ქალბატონი თიკო ტუსკაძე, რომელიც ლონდონში ცხოვრობს, მაგრამ ახლა სამშობლოში იმყოფება, ჩვენი გიდის როლს ასრულებს და ქართულ სუფრას გვაცნობს როგორც „გემრიელი საჭმელების უსასრულო რიგს“. იგი კულინარული წიგნის ავტორია და გვიხსნის, თუ რომელი საჭმელი როგორ მივირთვათ.
ზოგიერთმა უკვე საკმაო რაოდენობის სალათა მიირთვა, რომ მაგიდაზე ახალი კერძები მოაქვთ - მოხრაკულ-მოთუშული სოკო, ხაჭაპური, ხორცით მომზადებული კერძები... საჭმლით სავსე თეფშები სულ უფრო მრავლდება და მაგიდაზე თავისუფალი სივრცე მცირდება, თუმცა ახალ-ახალი ნუგბარისათვის ადგილი მოიძებნება.
„სტუმართმოყვარეობა - ქართული კულტურის განუყოფელ ნაწილს წარმოადგენს, რაც კარგად არის გამოხატული ქართულ სუფრაში, როცა მაგიდას ეროვნულ სამზარეულოს კერზები ამშვენებს“, - განმარტავს მაკა თარაშვილი. რა თქმა უნდა, იგი ახალბედა სუფრის წევრებისაგან განსხვავებით, შეცდომებს არ უშვებს და ყველაფერს ერთად არ მიირთმევს. მან კარგად იცის, რა როდის უნდა მიირთვას და უცხოელ სტუმრებს ჭამის საიდუმლოებას ასწავლის: როდის დგება მწვადის, „ჩაქაფულის და საჭმელების მიღების დრო...
ქართული ტრადიციის თანახმად, სუფრაზე იმდენი საჭმელი უნდა იყოს, რომ სტუმრების წასვლის შემდეგაც საკმაო რაოდენობით უნდა დარჩეს: „სუფრა, რომელზეც არაფერი აღარ რჩება, საქართველოში არ არსებობს“, - ამბობს მაკა თარაშვილი, - მასპინძლები იფიქრებენ, რომ სტუმრები მშივრები დარჩნენ. ამიტომ ყველაფერი უამრავია“.
რესტორანი „ქეთო და კოტე“ ძველი თბილისის უბანში, შემაღლებულ ადგილზე მდებარეობს. დარბაზში მყუდრო გარემოა შექმნილი. მაგიდები ყოველთვის მდიდრულადაა გაშლილი - ტრადიციული კერძები თანამედროვე სტილითაა გაფორმებული. თავდაპირველად თვენ მოგართმევენ ცივ და ვეგეტარიანულ კერძებს, ბოსტნეულს, შემდეგ გამომცხავარს, ცომეულს, ბოლოს კი ხორცით მომზადებულ საჭმელებს.
ქართული სუფრის ტრადიციაა თამადა, ანუ დროსტარების ხელმძღვანელი. იგი სუფრის თავში ზის და სადღეგრძელოებს ამბობს. რესტორან „შატო მუხრანში“, სადაც ჩვენ ვიყავით (თბილისიდან ერთი საათის სავალზე), მეღვინე პატრიკ ჰონეფმა ჩვენი სტუმრობის სადიდებელი სადღეგრძელო წარმოსთქვა. გერმანელი მეღვინე უკვე მრავალი წელია საქართველოში ცხოვრობს, ოჯახიც აქ ჰყავს. პატრიკი მადლობას გვიხდის სტუმრობისათვის, რომ გერმანელი ტურისტები საქართველოთი დაინტერესდნენ და კავკასიურ ქვეყანას ეწვივნენ.
მასპინძელი გვიხსნის, რომ სუფრის თამადა ყურადღებით ისმენს სტუმრების საუბარს სადღეგრძელოებისათვის იმპულსის მისაცემად. იგი დისკუსიას ზომიერ მიმართულებას აძლევს და განწყობას ამაღლებს. ამიტომაც თამადა ისეთი პიროვნებაა, რომელიც ცნობილია თავისი კეთილი ხასიათით, გონებამახვილობით და ინტელექტით.
თუ როგორ მზადდება კლასიკური ქართული კერძები, ამას თქვენ თბილისიდან საკმაოდ მოშორებით, კახეთში გაიგებთ, სადაც ღვინის კომპანია „შუმის“ რესტორანი მდებარეობს. აქ სტუმარი საკუთარი თვალით ხედავს, თუ როგორ ცხვება ქართული თონის პური, როგორ კეთდება ხინკალი, რომელიც ქართული სამზარეულოს ერთ-ერთ დიდებულ და გემრიელ კერძს წარმოადგენს.