ვერძი (21 მარტი - 19 აპრილი)
დღეს შენი მოლოდინები შეიძლება გადააჭარბოს რეალობას. შენს ენერგიას დიდი მნიშვნელობა ექნება, განსაკუთრებით ოჯახურ ურთიერთობებში – ნუ დაიძაბები წვრილმანებზე. ჯანმრთელობა სტაბილურია, მაგრამ ზედმეტი ყავა არ გჭირდება. სამსახურში ან საქმეში ინიციატივა მიიღე, მაგრამ სხვის ფეხზე არ დააბიჯო. სასიყვარულო ფრონტზე, სიმშვიდე დაგჭირდება – პარტნიორს შენი კაპრიზები არ მოსწონს.
კურო (20 აპრილი - 20 მაისი)
შენებური ჯიუტობით შესაძლოა ძველ მეგობარს ან ოჯახის წევრს აწყენინო – სიტყვებს დაუკვირდი. ფიზიკურად კარგად ხარ, თუმცა დროა დიეტა დაიცვა ან ცოტა მაინც შეამცირო ტკბილეული. სამსახურში წვრილმანი საქმეები ყურადღებას მოითხოვს – არ გააზვიადო. სიყვარულში მცირე გაუგებრობაა მოსალოდნელი, მაგრამ გულწრფელ საუბარს შეუძლია სიტუაციის გადარჩენა.
ტყუპები (21 მაისი - 20 ივნისი)
მოუსვენარი ხარ და ეს დღე ცვლილებებს გპირდება. ჯანმრთელობის მხრივ თავი შეიკავე გადაჭარბებული აქტიურობისგან – ზურგის ან სახსრების ტკივილი შეგახსენებს თავს. ოჯახში დაძაბულობა მცირედია, მაგრამ შენს სიტყვებს დიდი გავლენა ექნება. საქმეში იუმორი და ელასტიურობა შენი უპირატესობაა – გამოიყენე. რომანტიკაში თავი აარიდე ირონიას – შეიძლება სხვამ სერიოზულად მიიღოს.
კირჩხიბი (21 ივნისი - 22 ივლისი)
გრძნობები დღეს ზედაპირზეა – გინდა ყურადღება და სითბო. ოჯახში დროთა განმავლობაში დაგროვილი დაძაბულობა შეიძლება აფეთქდეს. ჯანმრთელობა არ გაწუხებს, მაგრამ ემოციური ფონი სიფრთხილეს მოითხოვს. ბიზნესში ან სამსახურში მოთმინება გადაგარჩენს. სიყვარულში კი, თუ ბოლომდე გულწრფელი იქნები, დღის ბოლოს მშვიდი საღამო გელის.
ლომი (23 ივლისი - 22 აგვისტო)
დროა ამბიცია რეალობაში დააბრუნო. ოჯახში გონივრული კომპრომისი ბევრს გაადვილებს. ჯანმრთელობა შენს მხარესაა, თუმცა მოდუნება არ ივარგებს – ძილი დაგჭირდება. საქმეში – თუ სხვის თავზე გადახტები, მალე დაგაბრუნებენ მიწაზე. სიყვარულში კი ზედმეტი დრამატიზმი შეიძლება დამღუპველი იყოს – ბუნებრივად მოიქეცი.
ქალწული (23 აგვისტო - 22 სექტემბერი)
დეტალები დღეს გადამწყვეტია – არაფერი გამოგეპაროს. ჯანმრთელობასთან დაკავშირებით, ყურადღება მიაქციე კუჭს ან ძველ ტკივილს – გონივრული კვება სავალდებულოა. ოჯახში შეიძლება წვრილმანმა გაგაღიზიანოს – ნუ აიღებ გულზე. საქმეში შედეგები ნელა მოვა, მაგრამ მყარად. სიყვარულში ზედმეტი კრიტიკა რომანტიკას ანადგურებს – უფრო მოუსმინე.
სასწორი (23 სექტემბერი - 22 ოქტომბერი)
დღეს შესაძლოა არჩევანი გიწევდეს: მშვიდობა თუ სიმართლე. ოჯახური ჰარმონია შენზეა დამოკიდებული – მეტი დათმობა და ნაკლები უარყოფა. ჯანმრთელობას არ უჩივი, მაგრამ არაჯანსაღი ჩვევებისგან თავი უნდა შეიკავო. საქმეში ახალი იდეა წარმატებას მოგიტანს, თუ სხვებისგან კუთვნილი მხარდაჭერა მოიპოვე. სიყვარულში გაარჩიე, რა არის შენი და რა – სხვისი მოლოდინი.
მორიელი (23 ოქტომბერი - 21 ნოემბერი)
გრძნობები ღრმად ზის, მაგრამ გამოხატვა გიჭირს – ეს შეიძლება სხვებს დააბნიოს. ოჯახში რაღაც კითხვებს პასუხი სჭირდება – ნუ მიატოვებ საუბარს. ჯანმრთელობა დამაკმაყოფილებელია, თუმცა ემოციური გადატვირთვა სიფრთხილეს მოითხოვს. საქმეში შესაძლოა მოულოდნელად საჭირო გახდე – მზად იყავი. სიყვარულში კი, შენს იუმორს ანაზღაურება ექნება – თუ სწორად გამოიყენებ.
მშვილდოსანი (22 ნოემბერი - 21 დეკემბერი)
მოთმინება არ არის შენი ძლიერი მხარე და ეს დღეს გაწვალებს. ოჯახში წვრილმანი კამათია მოსალოდნელი – შენს სიმართლის ხაზი არ გადააჭარბო. ჯანმრთელობასთან დაკავშირებით მცირე დაღლილობა შეიძლება იგრძნო – დაისვენე. საქმეში თუ გარისკავ, შესაძლოა მოულოდნელი მოგება მიიღო. სიყვარულში სჯობს თავი შეიკავო ზედმეტი თავისუფლების მოთხოვნისგან – პარტნიორსაც სჭირდება ყურადღება.
თხის რქა (22 დეკემბერი - 19 იანვარი)
დღეს შრომა არ გამოგრჩება – მაგრამ შედეგიც იქნება. ჯანმრთელობა კარგია, თუმცა არ დაივიწყო მოძრაობა – გონება-მოძრაობა ერთად უნდა იყოს. ოჯახში სიმშვიდე შენს კონსტრუქციულობაზეა დამოკიდებული. ბიზნესში ფული ადვილად არ მოვა, მაგრამ სწორი მიმართულება აშკარა ხდება. სიყვარულში ნაკლები სიტყვები, მეტი ქმედებები დაგჭირდება.
მერწყული (20 იანვარი - 18 თებერვალი)
სოციალურ ურთიერთობებში ფრთხილად იყავი – ზოგიერთი ღიმილი პატიოსნებას არ ნიშნავს. ოჯახში დროთა განმავლობაში დაგროვილი ემოცია შეიძლება იფეთქოს – ნუ დაუცემ უადგილო სarkazms. ჯანმრთელობა სტაბილურია, მაგრამ ყელის პრობლემას მოერიდე. საქმეში – დღეს იდეები გექნება, მაგრამ შესრულებას დრო სჭირდება. სიყვარულში ემოციური გულახდილობა საუკეთესოდ იმუშავებს.
თევზები (19 თებერვალი - 20 მარტი)
შენს ინტუიციას ენდე – დღეს ის არ გატყუებს. ოჯახში მეტი გრძნობა გჭირდება, ვიდრე დარიგება – უბრალოდ იყავი იქ. ჯანმრთელობა შენზეა დამოკიდებული – თუ ზედმეტი ემოცია არ ჩაგახრჩობს, მშვიდად იქნები. საქმეში მოულოდნელად შეიძლება გამოჩნდეს ადამიანი, ვინც დაგეხმარება – სიფრთხილით, მაგრამ იმედი გქონდეს. სიყვარულში ნაზი სიტყვები ბევრ კითხვას მოაგვარებს.
„სუფრა - ასე ჰქვია ქართულ მოლხენა-დროსტარებას, რომელიც სტუმართმოყვარეობისა და მხიარულების განსახიერებას წარმოადგენს. რომელი კერძებს მიირთმევენ ქართველები სტუმრებთან ერთად? ჩვენი კორესპონდენტი შეეცადა ქართული სუფრის დიდებულება ეჩვენებინა და დარწმუნდებით, რომ ეს მართლაც კარგად გამოუვიდა“, - ასე იწყება გერმანულ გაზეთ „ფრანკფურტერ ალგემაინე ცაითუნგში“ (Frankfurter Allgemeine Zeitung) გამოქვეყნებული სტატია სათაურით „ქართული სამზარეულოს მრავალფეროვნება“ (ავტორი - მაიკე ფონ გალენი).
გთავაზობთ პუბლიკაციას შემოკლებით:
„როცა მივედით, მაგიდა უკვე გაშლილი დაგვხვდა: თეფშებზე დაწყობილი ყველით და ლორით, ნიგვზის ფარშიანი ბადრიჯნით, მხალეულობით, მწვანილით, კიტრით და პომიდორით... მათ შორის ჩადგმულია გრაფინები მოცხარის წვენით და ტარხუნის ლიმონათის ბოთლებით. ოფიციანტი წითელ ღვინოს ბოკალებში ასხამს. გარეთ თბილისური საღამოა, რესტორან „რიგის“ დარბაზში გაშლილ გრძელ მაგიდაზე კი ქართული სუფრა - ქართული ქეიფი იწყება.
ისინი, რომლებიც ქართულ სამზარეულოს არ იცნობენ, მადააღძრულები სწრაფად მიირთმევენ სიმინდის ფქვილისაგან გამომცხვარ თბილ მჭადებს, სალათებს და ყველს. მაგრამ ვინც იცის, ის ნელ-ნელა ჭამს და მთავარს ელოდება...
ქართველი ქალბატონი თიკო ტუსკაძე, რომელიც ლონდონში ცხოვრობს, მაგრამ ახლა სამშობლოში იმყოფება, ჩვენი გიდის როლს ასრულებს და ქართულ სუფრას გვაცნობს როგორც „გემრიელი საჭმელების უსასრულო რიგს“. იგი კულინარული წიგნის ავტორია და გვიხსნის, თუ რომელი საჭმელი როგორ მივირთვათ.
ზოგიერთმა უკვე საკმაო რაოდენობის სალათა მიირთვა, რომ მაგიდაზე ახალი კერძები მოაქვთ - მოხრაკულ-მოთუშული სოკო, ხაჭაპური, ხორცით მომზადებული კერძები... საჭმლით სავსე თეფშები სულ უფრო მრავლდება და მაგიდაზე თავისუფალი სივრცე მცირდება, თუმცა ახალ-ახალი ნუგბარისათვის ადგილი მოიძებნება.
„სტუმართმოყვარეობა - ქართული კულტურის განუყოფელ ნაწილს წარმოადგენს, რაც კარგად არის გამოხატული ქართულ სუფრაში, როცა მაგიდას ეროვნულ სამზარეულოს კერზები ამშვენებს“, - განმარტავს მაკა თარაშვილი. რა თქმა უნდა, იგი ახალბედა სუფრის წევრებისაგან განსხვავებით, შეცდომებს არ უშვებს და ყველაფერს ერთად არ მიირთმევს. მან კარგად იცის, რა როდის უნდა მიირთვას და უცხოელ სტუმრებს ჭამის საიდუმლოებას ასწავლის: როდის დგება მწვადის, „ჩაქაფულის და საჭმელების მიღების დრო...
ქართული ტრადიციის თანახმად, სუფრაზე იმდენი საჭმელი უნდა იყოს, რომ სტუმრების წასვლის შემდეგაც საკმაო რაოდენობით უნდა დარჩეს: „სუფრა, რომელზეც არაფერი აღარ რჩება, საქართველოში არ არსებობს“, - ამბობს მაკა თარაშვილი, - მასპინძლები იფიქრებენ, რომ სტუმრები მშივრები დარჩნენ. ამიტომ ყველაფერი უამრავია“.
რესტორანი „ქეთო და კოტე“ ძველი თბილისის უბანში, შემაღლებულ ადგილზე მდებარეობს. დარბაზში მყუდრო გარემოა შექმნილი. მაგიდები ყოველთვის მდიდრულადაა გაშლილი - ტრადიციული კერძები თანამედროვე სტილითაა გაფორმებული. თავდაპირველად თვენ მოგართმევენ ცივ და ვეგეტარიანულ კერძებს, ბოსტნეულს, შემდეგ გამომცხავარს, ცომეულს, ბოლოს კი ხორცით მომზადებულ საჭმელებს.
ქართული სუფრის ტრადიციაა თამადა, ანუ დროსტარების ხელმძღვანელი. იგი სუფრის თავში ზის და სადღეგრძელოებს ამბობს. რესტორან „შატო მუხრანში“, სადაც ჩვენ ვიყავით (თბილისიდან ერთი საათის სავალზე), მეღვინე პატრიკ ჰონეფმა ჩვენი სტუმრობის სადიდებელი სადღეგრძელო წარმოსთქვა. გერმანელი მეღვინე უკვე მრავალი წელია საქართველოში ცხოვრობს, ოჯახიც აქ ჰყავს. პატრიკი მადლობას გვიხდის სტუმრობისათვის, რომ გერმანელი ტურისტები საქართველოთი დაინტერესდნენ და კავკასიურ ქვეყანას ეწვივნენ.
მასპინძელი გვიხსნის, რომ სუფრის თამადა ყურადღებით ისმენს სტუმრების საუბარს სადღეგრძელოებისათვის იმპულსის მისაცემად. იგი დისკუსიას ზომიერ მიმართულებას აძლევს და განწყობას ამაღლებს. ამიტომაც თამადა ისეთი პიროვნებაა, რომელიც ცნობილია თავისი კეთილი ხასიათით, გონებამახვილობით და ინტელექტით.
თუ როგორ მზადდება კლასიკური ქართული კერძები, ამას თქვენ თბილისიდან საკმაოდ მოშორებით, კახეთში გაიგებთ, სადაც ღვინის კომპანია „შუმის“ რესტორანი მდებარეობს. აქ სტუმარი საკუთარი თვალით ხედავს, თუ როგორ ცხვება ქართული თონის პური, როგორ კეთდება ხინკალი, რომელიც ქართული სამზარეულოს ერთ-ერთ დიდებულ და გემრიელ კერძს წარმოადგენს.