ვერძი (21 მარტი – 19 აპრილი)
დღე მოითხოვს სიმშვიდეს, თუმცა ვერძებისთვის ეს სიშლეგის ტოლფასია. ჯანმრთელობა სტაბილურია, მაგრამ გადაღლის ნიშნები გროვდება. ოჯახში შენზე ბევრს ელიან – ნუ გადაავადებ იმ პატარა, მაგრამ მნიშვნელოვან საქმეებს. ბიზნესში თუ მუშაობ, სჯობს, დეტალებს მეტი ყურადღება მიაქციო – იქ იმალება მოგება. სიყვარულში ცოტა მკაცრი ხარ – შესუსტება მოსალოდნელია, თუ არ დაუთმობ.
კურო (20 აპრილი – 20 მაისი)
დღეს შენს ბუნებრივ ჯიუტობას სერიოზული დადებითი შედეგი ექნება – მიზანს მიაღწევ. ჯანმრთელობას თუ მოუარებ (შაქარი და ფქვილი შეამცირე), სხეული მადლობას გეტყვის. ოჯახში სითბო და პატარა სიურპრიზი იქნება. ფინანსურად საინტერესო შესაძლებლობა გამოჩნდება – გააანალიზე და იმოქმედე სწრაფად. სიყვარული შენკენ მოდის ნელა, მაგრამ მყარად.
ტყუპები (21 მაისი – 20 ივნისი)
გონება გაფანტულია და ხასიათიც მერყევი, რაც პარტნიორს ცოტათი აწუხებს. ყურადღებით მოუსმინე ოჯახის წევრებს – შეიძლება საინტერესო რამ გითხრან. ჯანმრთელობაში ყურადღება მიაქციე ძილზე – უძილობამ შეიძლება იმუნიტეტი დაგიწიოს. კარიერაში გამოჩნდება იდეა, რომელიც დაგაინტერესებს – წაიღე ჩანაწერების რვეული. სიყვარულში თუ არ გაანალიზე საკუთარი ქცევა, კონფლიქტი გარდაუვალია.
კირჩხიბი (21 ივნისი – 22 ივლისი)
ემოციური ხარ, მაგრამ დღეს ეს შენს სასარგებლოდ იმუშავებს – განსაკუთრებით ოჯახში. ჯანმრთელობის კუთხით ყურადღება მიაქციე საჭმლის მონელებას. ბიზნესში ან სამუშაოზე შეიძლება მოულოდნელი ცვლილება მოხდეს – არ შეგეშინდეს, ეს შენს სასიკეთოდ იქნება. სიყვარულში ცოტა მეტი უშუალობა არ გაწყენს – მეორე მხარეს სჭირდება შენი ემპათია.
ლომი (23 ივლისი – 22 აგვისტო)
დღე გადამწყვეტია – დღეს გადადგმული ნაბიჯები შეიძლება დიდი ცვლილებების დასაწყისი იყოს. ჯანმრთელობა კარგია, თუ ცოტას მაინც იმოძრავებ. ოჯახში შენი ლიდერობა საჭიროა – ნუ დაიზარებ რჩევის მიცემას. კარიერაში ან ფულთან დაკავშირებით მოულოდნელი წინადადება შეგხვდება – არ დაიბნე. სიყვარულში კი რაღაც უნდა დათმო, რომ მეტი მიიღო.
ქალწული (23 აგვისტო – 22 სექტემბერი)
სისუფთავე და წესრიგი დღეს შენს თავს გადაგეკიდება – მაგრამ სწორედ ამ დეტალებშია შენს წარმატება. ჯანმრთელობა კარგია, თუ თავს ზედმეტი კრიტიკით არ დაღლი. ოჯახში მშვიდი და სტაბილური დღეა. ფინანსური თვალსაზრისით კარგი დროა ძველი დავალიანებების მოსაგვარებლად. სიყვარულში სიფრთხილეა საჭირო – შენი სიტყვები ზუსტად ისეთივე გავლენას ახდენს, როგორიც ქმედებები.
სასწორი (23 სექტემბერი – 22 ოქტომბერი)
დღეს ბალანსის დაცვა გაგიჭირდება – განსაკუთრებით გრძნობებში. ჯანმრთელობა სტაბილურია, მაგრამ გადატვირთვას მოერიდე. ოჯახში წვრილმანზე კონფლიქტი მოსალოდნელია – შენზეა დამოკიდებული, გადაიზრდება თუ არა დიდ გაუგებრობაში. კარიერაში პროგრესი შენს მოთმინებაზეა დამოკიდებული. სიყვარულში მოულოდნელი სიახლე გელოდება – რაღაც შერბილდება ან გაღრმავდება.
მორიელი (23 ოქტომბერი – 21 ნოემბერი)
დღეს შენი ინტუიცია განსაკუთრებით მძაფრია – ენდე მას. ჯანმრთელობა სარისკო არაა, მაგრამ სტრესი უნდა დაიცალოს. ოჯახში მჭიდრო დიალოგი საჭიროა – გაქვს დაგროვებული სათქმელი. ფინანსურად კარგი პერიოდია რაღაცის დასაწყებად, მაგრამ არ იჩქარო. სიყვარულში მოულოდნელობებია – შეიძლება ძველი გრძნობა დაბრუნდეს ან ახალი ინტერესის ობიექტი გამოჩნდეს.
მშვილდოსანი (22 ნოემბერი – 21 დეკემბერი)
ენერგიულობა და იდეები ფრუივით მოდის, მაგრამ ვერ ახერხებ კონცენტრირებას – პრიორიტეტები დაგჭირდება. ჯანმრთელობა კარგი იქნება, თუ ცდუნებებს გააკონტროლებ (განსაკუთრებით კვებაზე). ოჯახში მხიარულება მოსალოდნელია – ნუ გაუშვებ ხელიდან. ბიზნესში ან სამსახურში შესაძლებლობა გიხმობს – წადი შეხვედრაზე, თუნდაც არ გინდოდეს. სიყვარულში კი – ცოტა მეტი კონტაქტი და ნაკლები ფილოსოფია.
თხის რქა (22 დეკემბერი – 19 იანვარი)
დღეს შენი სერიოზულობა სხვებს დააფრთხობს – მოეშვი ოდნავ. ჯანმრთელობა ნორმაშია, თუ თავს ზედმეტად არ გადაიტვირთავ. ოჯახში რუტინაა, მაგრამ ეს შენთვის კომფორტია. კარიერაში ან ფულთან დაკავშირებით პატარა წინსვლა იქნება – დროა დაფიქრდე მომავლის გეგმებზე. სიყვარულში კი ცოტა მეტი მოქნილობაა საჭირო – ნურაფერს აფასებ როგორც „შეცდომას“.
მერწყული (20 იანვარი – 18 თებერვალი)
დღე იდეალურია იდეებისთვის, მაგრამ ნაკლებად პრაქტიკული – ჩაიწერე, გადააზრე და ჯერ ნუ გააკეთებ. ჯანმრთელობა კარგი იქნება, თუ ეკრანებს ცოტა მოწყდები. ოჯახში მეტი დიალოგი საჭიროა – ვიღაც ჩუმად გელოდება. კარიერაში რაღაც არ სტიმულირებს – დროა ახალი გამოწვევების ძებნა დაიწყო. სიყვარულში – დაუფიქრებელი სიტყვა შეიძლება დრამად გადაიქცეს.
თევზები (19 თებერვალი – 20 მარტი)
საკუთარი ემოციების ჭაობში ხარ, მაგრამ ეს დღე ერთია, როცა შეგიძლია თავი ამოყო – ვარსკვლავები გიბიძგებენ კონკრეტულ მოქმედებაზე. ჯანმრთელობა სტაბილურია, თუ ზედმეტად არ ჩაიკეტები საკუთარ თავში. ოჯახში სითბო და ურთიერთგაგება შენს ხელშია. ფულთან დაკავშირებით სიფრთხილეა საჭირო – ზედმეტი ხარჯვა არ ღირს. სიყვარულში კი შანსია, რაღაც ძველი კარგად დაასრულო ან ახალი გააღვიძო.
„სუფრა - ასე ჰქვია ქართულ მოლხენა-დროსტარებას, რომელიც სტუმართმოყვარეობისა და მხიარულების განსახიერებას წარმოადგენს. რომელი კერძებს მიირთმევენ ქართველები სტუმრებთან ერთად? ჩვენი კორესპონდენტი შეეცადა ქართული სუფრის დიდებულება ეჩვენებინა და დარწმუნდებით, რომ ეს მართლაც კარგად გამოუვიდა“, - ასე იწყება გერმანულ გაზეთ „ფრანკფურტერ ალგემაინე ცაითუნგში“ (Frankfurter Allgemeine Zeitung) გამოქვეყნებული სტატია სათაურით „ქართული სამზარეულოს მრავალფეროვნება“ (ავტორი - მაიკე ფონ გალენი).
გთავაზობთ პუბლიკაციას შემოკლებით:
„როცა მივედით, მაგიდა უკვე გაშლილი დაგვხვდა: თეფშებზე დაწყობილი ყველით და ლორით, ნიგვზის ფარშიანი ბადრიჯნით, მხალეულობით, მწვანილით, კიტრით და პომიდორით... მათ შორის ჩადგმულია გრაფინები მოცხარის წვენით და ტარხუნის ლიმონათის ბოთლებით. ოფიციანტი წითელ ღვინოს ბოკალებში ასხამს. გარეთ თბილისური საღამოა, რესტორან „რიგის“ დარბაზში გაშლილ გრძელ მაგიდაზე კი ქართული სუფრა - ქართული ქეიფი იწყება.
ისინი, რომლებიც ქართულ სამზარეულოს არ იცნობენ, მადააღძრულები სწრაფად მიირთმევენ სიმინდის ფქვილისაგან გამომცხვარ თბილ მჭადებს, სალათებს და ყველს. მაგრამ ვინც იცის, ის ნელ-ნელა ჭამს და მთავარს ელოდება...
ქართველი ქალბატონი თიკო ტუსკაძე, რომელიც ლონდონში ცხოვრობს, მაგრამ ახლა სამშობლოში იმყოფება, ჩვენი გიდის როლს ასრულებს და ქართულ სუფრას გვაცნობს როგორც „გემრიელი საჭმელების უსასრულო რიგს“. იგი კულინარული წიგნის ავტორია და გვიხსნის, თუ რომელი საჭმელი როგორ მივირთვათ.
ზოგიერთმა უკვე საკმაო რაოდენობის სალათა მიირთვა, რომ მაგიდაზე ახალი კერძები მოაქვთ - მოხრაკულ-მოთუშული სოკო, ხაჭაპური, ხორცით მომზადებული კერძები... საჭმლით სავსე თეფშები სულ უფრო მრავლდება და მაგიდაზე თავისუფალი სივრცე მცირდება, თუმცა ახალ-ახალი ნუგბარისათვის ადგილი მოიძებნება.
„სტუმართმოყვარეობა - ქართული კულტურის განუყოფელ ნაწილს წარმოადგენს, რაც კარგად არის გამოხატული ქართულ სუფრაში, როცა მაგიდას ეროვნულ სამზარეულოს კერზები ამშვენებს“, - განმარტავს მაკა თარაშვილი. რა თქმა უნდა, იგი ახალბედა სუფრის წევრებისაგან განსხვავებით, შეცდომებს არ უშვებს და ყველაფერს ერთად არ მიირთმევს. მან კარგად იცის, რა როდის უნდა მიირთვას და უცხოელ სტუმრებს ჭამის საიდუმლოებას ასწავლის: როდის დგება მწვადის, „ჩაქაფულის და საჭმელების მიღების დრო...
ქართული ტრადიციის თანახმად, სუფრაზე იმდენი საჭმელი უნდა იყოს, რომ სტუმრების წასვლის შემდეგაც საკმაო რაოდენობით უნდა დარჩეს: „სუფრა, რომელზეც არაფერი აღარ რჩება, საქართველოში არ არსებობს“, - ამბობს მაკა თარაშვილი, - მასპინძლები იფიქრებენ, რომ სტუმრები მშივრები დარჩნენ. ამიტომ ყველაფერი უამრავია“.
რესტორანი „ქეთო და კოტე“ ძველი თბილისის უბანში, შემაღლებულ ადგილზე მდებარეობს. დარბაზში მყუდრო გარემოა შექმნილი. მაგიდები ყოველთვის მდიდრულადაა გაშლილი - ტრადიციული კერძები თანამედროვე სტილითაა გაფორმებული. თავდაპირველად თვენ მოგართმევენ ცივ და ვეგეტარიანულ კერძებს, ბოსტნეულს, შემდეგ გამომცხავარს, ცომეულს, ბოლოს კი ხორცით მომზადებულ საჭმელებს.
ქართული სუფრის ტრადიციაა თამადა, ანუ დროსტარების ხელმძღვანელი. იგი სუფრის თავში ზის და სადღეგრძელოებს ამბობს. რესტორან „შატო მუხრანში“, სადაც ჩვენ ვიყავით (თბილისიდან ერთი საათის სავალზე), მეღვინე პატრიკ ჰონეფმა ჩვენი სტუმრობის სადიდებელი სადღეგრძელო წარმოსთქვა. გერმანელი მეღვინე უკვე მრავალი წელია საქართველოში ცხოვრობს, ოჯახიც აქ ჰყავს. პატრიკი მადლობას გვიხდის სტუმრობისათვის, რომ გერმანელი ტურისტები საქართველოთი დაინტერესდნენ და კავკასიურ ქვეყანას ეწვივნენ.
მასპინძელი გვიხსნის, რომ სუფრის თამადა ყურადღებით ისმენს სტუმრების საუბარს სადღეგრძელოებისათვის იმპულსის მისაცემად. იგი დისკუსიას ზომიერ მიმართულებას აძლევს და განწყობას ამაღლებს. ამიტომაც თამადა ისეთი პიროვნებაა, რომელიც ცნობილია თავისი კეთილი ხასიათით, გონებამახვილობით და ინტელექტით.
თუ როგორ მზადდება კლასიკური ქართული კერძები, ამას თქვენ თბილისიდან საკმაოდ მოშორებით, კახეთში გაიგებთ, სადაც ღვინის კომპანია „შუმის“ რესტორანი მდებარეობს. აქ სტუმარი საკუთარი თვალით ხედავს, თუ როგორ ცხვება ქართული თონის პური, როგორ კეთდება ხინკალი, რომელიც ქართული სამზარეულოს ერთ-ერთ დიდებულ და გემრიელ კერძს წარმოადგენს.