ვერძი (21 მარტი - 20 აპრილი)
დაბნეული ხართ, რადგან რაღაც საკითხთან დაკავშირებით ურთიერთგამომრიცხავი ინფორმაცია მოგდით. ნებისმიერ შემთხვევაში, ეცადეთ, სამოქმედო გეგმა თავად შეადგინოთ და დამოუკიდებლად იმოქმედოთ. თუ წარმატებას მიაღწევთ, გარშემო მყოფთა თვალში დამატებით ქულებს და ნდობას მოიპოვებთ.
კურო (21 აპრილი - 21 მაისი)
შესაძლოა, ძალიან მაცდური შეთავაზება მიიღოთ, მაგრამ მაშინვე ნუ დათანხმდებით! სავარაუდოდ, ვიღაც თქვენს მოტყუებას ცდილობს. გირჩევთ, ამ დღეს განსაკუთრებულად ფრთხილი და ყურადღებიანი იყოთ, გახსოვდეთ: ყველაფერი ოქრო არ არის, რაც ბრწყინავს.
ტყუპები (22 მაისი - 21 ივნისი)
დღის განმავლობაში თქვენი გეგმები შეიძლება მკვეთრად შეიცვალოს. სავარაუდოდ ამაში თავად ხართ დამნაშავე, თუმცა არც ის არის გამორიცხული, რომ ყველაფერი თქვენგან დამოუკიდებელი მიზეზების გამო მოხდა. ასეა თუ ისე, სწრაფად ცვალებად გარემოებებთან შეგუება უნდა შეძლოთ. ნუ გაგიკვირდებათ, თუ თითქმის მოგვარებული საქმე მოულოდნელად ჩაიშლება.
კირჩხიბი (22 ივნისი - 22 ივლისი)
მოდუნებული ხართ და სამუშაო განწყობის შექმნა გიჭირთ.თქვენს სხეულს შესვენება სჭირდება და ამას არ უნდა შეეწინააღმდეგოთ. დროა, წუთშესვენება აიღოთ, დაწყებული საქმის დასრულებას მომდევნო დღეებში შეძლებთ.
ლომი (23 ივლისი - 23 აგვისტო)
შეგიძლიათ გარისკოთ, თუ ამის საჭიროებას გრძნობთ, მაგრამ ეს რისკი კარგად გააზრებული უნდა იყოს. ამ დღეს იღბალი ფრთხილ და წინდახედულ ლომებს გაუღიმებს. იზრუნეთ საკუთარ ჯანმრთელობაზე - ვარჯიში და დაბალანსებული დიეტა ისაა, რაც ახლა ყველაზე მეტად გჭირდებათ.
ქალწული (24 აგვისტო - 23 სექტემბერი)
ეს დღე უდიდეს შესაძლებლობებს შემოგთავაზებთ. უზარმაზარი ენერგიისა და კომუნიკაბელურობის წყალობით, თითქმის ნებისმიერ სფეროში წარმატების შანსი გაქვთ. მთავარია, ყველა საქმის ერთდროულად მოგვარება არ სცადოთ. თქვენი წარმატების საიდუმლო მარტივია - ათობით საქმიდან ყველაზე პერსპექტიული უნდა აირჩიოთ და ბოლომდე მიიყვანოთ.
სასწორი (24 სექტემბერი - 23 ოქტომბერი)
რისკისა და თავგადასავლების მოყვარულ სასწორებს ვულოცავთ - ეს თქვენი დღეა! რა თქმა უნდა, ნებისმიერი სარისკო ნაბიჯი კარგად უნდა გათვალოთ, მაგრამ ყველა ფაქტორს არცერთი თეორია არ ითვალისწინებს. თუ მოქმედება გადაწყვიტეთ, უნდა იმოქმედოთ. ეს დღე რისკის გარეშეც არაპროგნოზირებადი იქნება.
მორიელი (24 ოქტომბერი - 22 ნოემბერი)
მორიელის საქმეებში გარდამტეხი მომენტია! ძალიან მალე თქვენთვის ახალი გზები და შესაძლებლობები გაიხსნება, თუმცა ცვლილებები მხოლოდ იმ შემთხვევაში მოხდება, თუ რისკისთვის მზად ხართ. ამ შემთხვევაში შეგიძლიათ ისეთ დიდ ცვლილებებზე იფიქროთ, როგორიც ახალი სამუშაო ან საცხოვრებელი ადგილის შეცვლაა. ექსპერიმენტების ნუ გეშინიათ, რადგან დრო გადის და ცხოვრება ერთ ადგილზე არ დგას!
მშვილდოსანი (23 ნოემბერი - 21 დეკემბერი)
შეიძლება მოულოდნელად საოცნებო შანსი მოგეცეთ, რომელსაც დიდი ხანია ელით და ამისი წყალობით, ძველი გეგმები განახორციელოთ. ვარსკვლავები გაფრთხილებენ - ბედნიერი შანსი ხელიდან რომ არ გაუშვათ, ყურადღებით უსმინეთ ყველაფერს, რაც თქვენ გარშემო ხდება.
თხის რქა (22 დეკემბერი - 20 იანვარი)
გეგმები შეიცვალა, ამიტომ დღის განმავლობაში ისეთი საქმეების კეთება მოგიწევთ, რომლებშიც კარგად ვერ ერკვევით. ასეა თუ ისე, მოგიწევთ გადაჭრათ საკითხები, რომლებიც თქვენს კომპეტენციას სცილდება. ეს კონკრეტული ამბავი თქვენს ცხოვრებაში ხალისს და მრავალფეროვნებას შემოიტანს, თუმცა მომავალში ასეთ სიურპრიზებს უნდა მოერიდოთ.
მერწყული (21 იანვარი - 18 თებერვალი)
ხელსაყრელი დღეა კარიერული წინსვლისა და განვითარებისთვის. უფრო მეტიც, თუ სამოქმედო გეგმა გაქვთ, შეგიძლიათ ამ მიმართულებით კონკრეტული ნაბიჯების გადადგმა დაიწყოთ. შესაძლოა, მოულოდნელად თქვენი შესაძლებლობების სრულად გამოვლენის შანსი მოგეცეთ.
თევზები (19 თებერვალი - 20 მარტი)
შესაძლოა, ერთი ნაბიჯის უკან გადადგმა მოგიწიოთ, რათა შექმნილი ვითარება შეაფასოთ და წინ ორი ნაბიჯი გადადგათ. თუნდაც ეს ვიღაცას უკან დახევად მოეჩვენოს, ჯობს ცოტა ხნით უკან დაიხიოთ, ვიდრე წლების მანძილზე დაკეტილ კართან აკაკუნოთ. ვარსკვლავები გპირდებიან, რომ კონტრშეტევისა და წინსვლისთვის კიდევ ბევრი შესაძლებლობა გექნებათ!
„სუფრა - ასე ჰქვია ქართულ მოლხენა-დროსტარებას, რომელიც სტუმართმოყვარეობისა და მხიარულების განსახიერებას წარმოადგენს. რომელი კერძებს მიირთმევენ ქართველები სტუმრებთან ერთად? ჩვენი კორესპონდენტი შეეცადა ქართული სუფრის დიდებულება ეჩვენებინა და დარწმუნდებით, რომ ეს მართლაც კარგად გამოუვიდა“, - ასე იწყება გერმანულ გაზეთ „ფრანკფურტერ ალგემაინე ცაითუნგში“ (Frankfurter Allgemeine Zeitung) გამოქვეყნებული სტატია სათაურით „ქართული სამზარეულოს მრავალფეროვნება“ (ავტორი - მაიკე ფონ გალენი).
გთავაზობთ პუბლიკაციას შემოკლებით:
„როცა მივედით, მაგიდა უკვე გაშლილი დაგვხვდა: თეფშებზე დაწყობილი ყველით და ლორით, ნიგვზის ფარშიანი ბადრიჯნით, მხალეულობით, მწვანილით, კიტრით და პომიდორით... მათ შორის ჩადგმულია გრაფინები მოცხარის წვენით და ტარხუნის ლიმონათის ბოთლებით. ოფიციანტი წითელ ღვინოს ბოკალებში ასხამს. გარეთ თბილისური საღამოა, რესტორან „რიგის“ დარბაზში გაშლილ გრძელ მაგიდაზე კი ქართული სუფრა - ქართული ქეიფი იწყება.
ისინი, რომლებიც ქართულ სამზარეულოს არ იცნობენ, მადააღძრულები სწრაფად მიირთმევენ სიმინდის ფქვილისაგან გამომცხვარ თბილ მჭადებს, სალათებს და ყველს. მაგრამ ვინც იცის, ის ნელ-ნელა ჭამს და მთავარს ელოდება...
ქართველი ქალბატონი თიკო ტუსკაძე, რომელიც ლონდონში ცხოვრობს, მაგრამ ახლა სამშობლოში იმყოფება, ჩვენი გიდის როლს ასრულებს და ქართულ სუფრას გვაცნობს როგორც „გემრიელი საჭმელების უსასრულო რიგს“. იგი კულინარული წიგნის ავტორია და გვიხსნის, თუ რომელი საჭმელი როგორ მივირთვათ.
ზოგიერთმა უკვე საკმაო რაოდენობის სალათა მიირთვა, რომ მაგიდაზე ახალი კერძები მოაქვთ - მოხრაკულ-მოთუშული სოკო, ხაჭაპური, ხორცით მომზადებული კერძები... საჭმლით სავსე თეფშები სულ უფრო მრავლდება და მაგიდაზე თავისუფალი სივრცე მცირდება, თუმცა ახალ-ახალი ნუგბარისათვის ადგილი მოიძებნება.
„სტუმართმოყვარეობა - ქართული კულტურის განუყოფელ ნაწილს წარმოადგენს, რაც კარგად არის გამოხატული ქართულ სუფრაში, როცა მაგიდას ეროვნულ სამზარეულოს კერზები ამშვენებს“, - განმარტავს მაკა თარაშვილი. რა თქმა უნდა, იგი ახალბედა სუფრის წევრებისაგან განსხვავებით, შეცდომებს არ უშვებს და ყველაფერს ერთად არ მიირთმევს. მან კარგად იცის, რა როდის უნდა მიირთვას და უცხოელ სტუმრებს ჭამის საიდუმლოებას ასწავლის: როდის დგება მწვადის, „ჩაქაფულის და საჭმელების მიღების დრო...
ქართული ტრადიციის თანახმად, სუფრაზე იმდენი საჭმელი უნდა იყოს, რომ სტუმრების წასვლის შემდეგაც საკმაო რაოდენობით უნდა დარჩეს: „სუფრა, რომელზეც არაფერი აღარ რჩება, საქართველოში არ არსებობს“, - ამბობს მაკა თარაშვილი, - მასპინძლები იფიქრებენ, რომ სტუმრები მშივრები დარჩნენ. ამიტომ ყველაფერი უამრავია“.
რესტორანი „ქეთო და კოტე“ ძველი თბილისის უბანში, შემაღლებულ ადგილზე მდებარეობს. დარბაზში მყუდრო გარემოა შექმნილი. მაგიდები ყოველთვის მდიდრულადაა გაშლილი - ტრადიციული კერძები თანამედროვე სტილითაა გაფორმებული. თავდაპირველად თვენ მოგართმევენ ცივ და ვეგეტარიანულ კერძებს, ბოსტნეულს, შემდეგ გამომცხავარს, ცომეულს, ბოლოს კი ხორცით მომზადებულ საჭმელებს.
ქართული სუფრის ტრადიციაა თამადა, ანუ დროსტარების ხელმძღვანელი. იგი სუფრის თავში ზის და სადღეგრძელოებს ამბობს. რესტორან „შატო მუხრანში“, სადაც ჩვენ ვიყავით (თბილისიდან ერთი საათის სავალზე), მეღვინე პატრიკ ჰონეფმა ჩვენი სტუმრობის სადიდებელი სადღეგრძელო წარმოსთქვა. გერმანელი მეღვინე უკვე მრავალი წელია საქართველოში ცხოვრობს, ოჯახიც აქ ჰყავს. პატრიკი მადლობას გვიხდის სტუმრობისათვის, რომ გერმანელი ტურისტები საქართველოთი დაინტერესდნენ და კავკასიურ ქვეყანას ეწვივნენ.
მასპინძელი გვიხსნის, რომ სუფრის თამადა ყურადღებით ისმენს სტუმრების საუბარს სადღეგრძელოებისათვის იმპულსის მისაცემად. იგი დისკუსიას ზომიერ მიმართულებას აძლევს და განწყობას ამაღლებს. ამიტომაც თამადა ისეთი პიროვნებაა, რომელიც ცნობილია თავისი კეთილი ხასიათით, გონებამახვილობით და ინტელექტით.
თუ როგორ მზადდება კლასიკური ქართული კერძები, ამას თქვენ თბილისიდან საკმაოდ მოშორებით, კახეთში გაიგებთ, სადაც ღვინის კომპანია „შუმის“ რესტორანი მდებარეობს. აქ სტუმარი საკუთარი თვალით ხედავს, თუ როგორ ცხვება ქართული თონის პური, როგორ კეთდება ხინკალი, რომელიც ქართული სამზარეულოს ერთ-ერთ დიდებულ და გემრიელ კერძს წარმოადგენს.