USD 2.7573
EUR 3.0518
RUB 3.2415
Tbilisi
ასტროლოგი - 9 იანვრის ჰოროსკოპი ზოდიაქოს ყველა ნიშნისთვის
 515

ვერძი (21 მარტი - 19 აპრილი)

სამსახური და ბიზნესი: გააზრებული და გეგმაზომიერი მოქმედება წარმატებას მოგიტანთ. კოლეგებთან თანამშრომლობა ახალი შესაძლებლობების კარს გაგიხსნით.
სიყვარული: პარტნიორთან გულწრფელი საუბარი ურთიერთობის გამყარებაში დაგეხმარებათ.
ჯანმრთელობა: ყურადღება მიაქციეთ დასვენებას და სტრესის შემცირებას.
შემთხვევითი ფაქტორები: მოულოდნელი შეხვედრა პროფესიულ სფეროში დაგეხმარებათ.

კურო (20 აპრილი - 20 მაისი)

სამსახური და ბიზნესი: ფინანსური გადაწყვეტილებები სიფრთხილით მიიღეთ. ახალ პარტნიორებთან თანამშრომლობა ხელსაყრელია.
სიყვარული: რომანტიკული დრო საყვარელ ადამიანთან ურთიერთობის გაღრმავებას შეუწყობს ხელს.
ჯანმრთელობა: მოერიდეთ ზედმეტ კვებას, მიაქციეთ ყურადღება სწორი კვების რეჟიმს.
შემთხვევითი ფაქტორები: გავლენიანი ადამიანისგან დახმარება ახალ შესაძლებლობებს შემოგთავაზებთ.

ტყუპები (21 მაისი - 20 ივნისი)

სამსახური და ბიზნესი: დღეს თქვენს ორგანიზატორულ უნარებს მაქსიმალურად გამოიყენებთ. გუნდური მუშაობა წარმატებას მოგიტანთ.
სიყვარული: ემოციური თანადგომა პარტნიორთან ურთიერთობის გაღრმავებას შეუწყობს ხელს.
ჯანმრთელობა: დღიურ აქტივობას და განტვირთვას მეტი ყურადღება მიაქციეთ.
შემთხვევითი ფაქტორები: ოჯახის წევრი სასარგებლო რჩევას მოგაწვდით.

კირჩხიბი (21 ივნისი - 22 ივლისი)

სამსახური და ბიზნესი: თქვენი შრომისმოყვარეობა და ინოვაციური იდეები ყურადღებას მიიქცევს.
სიყვარული: მეტი დრო დაუთმეთ საყვარელ ადამიანს და მის სურვილებს.
ჯანმრთელობა: სტრესის შემცირებისთვის განტვირთვა აუცილებელია.
შემთხვევითი ფაქტორები: მოულოდნელი შემოსავალი დღის ბიუჯეტს გააუმჯობესებს.

ლომი (23 ივლისი - 22 აგვისტო)

სამსახური და ბიზნესი: თქვენი თვითდაჯერებულობა მნიშვნელოვანი ნაბიჯების გადადგმაში დაგეხმარებათ.
სიყვარული: გახსოვდეთ, გულწრფელობა ურთიერთობაში ყველაზე ფასეულია.
ჯანმრთელობა: დაიცავით გონებრივი და ფიზიკური ბალანსი.
შემთხვევითი ფაქტორები: დღის მეორე ნახევარში საინტერესო შესაძლებლობა გამოჩნდება.

ქალწული (23 აგვისტო - 22 სექტემბერი)

სამსახური და ბიზნესი: დეტალებზე ყურადღების მიქცევა წარმატებას მოგიტანთ. გამოიყენეთ ახალი ტექნოლოგიები.
სიყვარული: გულწრფელი საუბარი პარტნიორთან თქვენს კავშირს გააძლიერებს.
ჯანმრთელობა: ენერგიის აღდგენისთვის რეგულარული დასვენება აუცილებელია.
შემთხვევითი ფაქტორები: მოულოდნელმა შესაძლებლობამ შეიძლება თქვენი გეგმები შეცვალოს.

სასწორი (23 სექტემბერი - 22 ოქტომბერი)

სამსახური და ბიზნესი: გააკეთეთ აქცენტი ახალი ცოდნის მიღებაზე და გამოცდილების გამოყენებაზე.
სიყვარული: საყვარელ ადამიანთან დროის გატარება ურთიერთობას უფრო დაახლოვებს.
ჯანმრთელობა: ფიზიკური აქტივობა თქვენს განწყობას გააუმჯობესებს.
შემთხვევითი ფაქტორები: დღის განმავლობაში მნიშვნელოვანი ინფორმაციის მიღება გელოდებათ.

მორიელი (23 ოქტომბერი - 21 ნოემბერი)

სამსახური და ბიზნესი: საჭირო იქნება თქვენი უნარების მაქსიმალური გამოყენება.
სიყვარული: პარტნიორის მიმართ ყურადღება ურთიერთობის გაძლიერებაში დაგეხმარებათ.
ჯანმრთელობა: განტვირთვა და სუფთა ჰაერი ენერგიას მოგიმატებთ.
შემთხვევითი ფაქტორები: გავლენიანი კონტაქტის გაბმა თქვენი კარიერისთვის სასარგებლო იქნება.

მშვილდოსანი (22 ნოემბერი - 21 დეკემბერი)

სამსახური და ბიზნესი: დროა ახალი მიზნები დასახოთ და მოქმედება დაიწყოთ.
სიყვარული: ემოციური გულწრფელობა პარტნიორთან ურთიერთობას გააღრმავებს.
ჯანმრთელობა: კუნთების დაძაბულობის შემცირებისთვის მასაჟი რეკომენდებულია.
შემთხვევითი ფაქტორები: მოულოდნელმა ინფორმაციამ შეიძლება თქვენი გეგმები შეცვალოს.

თხის რქა (22 დეკემბერი - 19 იანვარი)

სამსახური და ბიზნესი: თქვენი შრომისმოყვარეობა უფროსების ყურადღებას მიიპყრობს.
სიყვარული: ოჯახური აქტივობები ემოციური კავშირის გამყარებას შეუწყობს ხელს.
ჯანმრთელობა: ძვლებისა და სახსრების ჯანმრთელობაზე იზრუნეთ.
შემთხვევითი ფაქტორები: ახალი ფინანსური შესაძლებლობა დღის განმავლობაში გამოჩნდება.

მერწყული (20 იანვარი - 18 თებერვალი)

სამსახური და ბიზნესი: დროა, თქვენი ინოვაციური იდეები გააჟღეროთ.
სიყვარული: რომანტიკული ნაცნობობა პოზიტიურ შთაბეჭდილებას დატოვებს.
ჯანმრთელობა: დაიცავით ძილის რეჟიმი და მეტი სითხე მიიღეთ.
შემთხვევითი ფაქტორები: შეხვედრა ადამიანთან, რომელიც თქვენს გეგმებს გააძლიერებს.

თევზები (19 თებერვალი - 20 მარტი)

სამსახური და ბიზნესი: თქვენი კრეატიულობა კოლეგების აღიარებას მოიპოვებს.
სიყვარული: რომანტიკული განწყობა ახალ შესაძლებლობებს შექმნის.
ჯანმრთელობა: ენერგიის შენარჩუნებისთვის კვების რეჟიმს მეტი ყურადღება მიაქციეთ.
შემთხვევითი ფაქტორები: მოულოდნელი დახმარება მეგობრისგან თქვენს გეგმებს წარმატებას მოუტანს.

რჩევა: გამოიყენეთ ეს დღე გონივრული გადაწყვეტილებების მისაღებად და ემოციური ბალანსის შესანარჩუნებლად.

culture
«Frankfurter Allgemeine Zeitung» (გერმანია): „ქართული სამზარეულოს მრავალფეროვნება: ტრადიციული სუფრის თავისებურებები“

„სუფრა - ასე ჰქვია ქართულ მოლხენა-დროსტარებას, რომელიც სტუმართმოყვარეობისა და მხიარულების განსახიერებას წარმოადგენს. რომელი კერძებს მიირთმევენ ქართველები სტუმრებთან ერთად? ჩვენი კორესპონდენტი შეეცადა ქართული სუფრის დიდებულება ეჩვენებინა და დარწმუნდებით, რომ ეს მართლაც კარგად გამოუვიდა“, - ასე იწყება გერმანულ გაზეთ „ფრანკფურტერ ალგემაინე ცაითუნგში“ (Frankfurter Allgemeine Zeitung) გამოქვეყნებული სტატია სათაურით „ქართული სამზარეულოს მრავალფეროვნება“ (ავტორი - მაიკე ფონ გალენი).

გთავაზობთ პუბლიკაციას შემოკლებით:

„როცა მივედით, მაგიდა უკვე გაშლილი დაგვხვდა: თეფშებზე დაწყობილი ყველით და ლორით, ნიგვზის ფარშიანი ბადრიჯნით, მხალეულობით, მწვანილით, კიტრით და პომიდორით... მათ შორის ჩადგმულია გრაფინები მოცხარის წვენით და ტარხუნის ლიმონათის ბოთლებით. ოფიციანტი წითელ ღვინოს ბოკალებში ასხამს. გარეთ თბილისური საღამოა, რესტორან „რიგის“ დარბაზში გაშლილ გრძელ მაგიდაზე კი ქართული სუფრა - ქართული ქეიფი იწყება.

ისინი, რომლებიც ქართულ სამზარეულოს არ იცნობენ, მადააღძრულები სწრაფად მიირთმევენ სიმინდის ფქვილისაგან გამომცხვარ თბილ მჭადებს, სალათებს და ყველს. მაგრამ ვინც იცის, ის ნელ-ნელა ჭამს და მთავარს ელოდება...

ქართველი ქალბატონი თიკო ტუსკაძე, რომელიც ლონდონში ცხოვრობს, მაგრამ ახლა სამშობლოში იმყოფება, ჩვენი გიდის როლს ასრულებს და ქართულ სუფრას გვაცნობს როგორც „გემრიელი საჭმელების უსასრულო რიგს“. იგი კულინარული წიგნის ავტორია და გვიხსნის, თუ რომელი საჭმელი როგორ მივირთვათ.

ზოგიერთმა უკვე საკმაო რაოდენობის სალათა მიირთვა, რომ მაგიდაზე ახალი კერძები მოაქვთ - მოხრაკულ-მოთუშული სოკო, ხაჭაპური, ხორცით მომზადებული კერძები... საჭმლით სავსე თეფშები სულ უფრო მრავლდება და მაგიდაზე თავისუფალი სივრცე მცირდება, თუმცა ახალ-ახალი ნუგბარისათვის ადგილი მოიძებნება.

„სტუმართმოყვარეობა - ქართული კულტურის განუყოფელ ნაწილს წარმოადგენს, რაც კარგად არის გამოხატული ქართულ სუფრაში, როცა მაგიდას ეროვნულ სამზარეულოს კერზები ამშვენებს“, - განმარტავს მაკა თარაშვილი. რა თქმა უნდა, იგი ახალბედა სუფრის წევრებისაგან განსხვავებით, შეცდომებს არ უშვებს და ყველაფერს ერთად არ მიირთმევს. მან კარგად იცის, რა როდის უნდა მიირთვას და უცხოელ სტუმრებს ჭამის საიდუმლოებას ასწავლის: როდის დგება მწვადის, „ჩაქაფულის და საჭმელების მიღების დრო...

ქართული ტრადიციის თანახმად, სუფრაზე იმდენი საჭმელი უნდა იყოს, რომ სტუმრების წასვლის შემდეგაც საკმაო რაოდენობით უნდა დარჩეს: „სუფრა, რომელზეც არაფერი აღარ რჩება, საქართველოში არ არსებობს“, - ამბობს მაკა თარაშვილი, - მასპინძლები იფიქრებენ, რომ სტუმრები მშივრები დარჩნენ. ამიტომ ყველაფერი უამრავია“.

რესტორანი „ქეთო და კოტე“ ძველი თბილისის უბანში, შემაღლებულ ადგილზე მდებარეობს. დარბაზში მყუდრო გარემოა შექმნილი. მაგიდები ყოველთვის მდიდრულადაა გაშლილი - ტრადიციული კერძები თანამედროვე სტილითაა გაფორმებული. თავდაპირველად თვენ მოგართმევენ ცივ და ვეგეტარიანულ კერძებს, ბოსტნეულს, შემდეგ გამომცხავარს, ცომეულს, ბოლოს კი ხორცით მომზადებულ საჭმელებს.

ქართული სუფრის ტრადიციაა თამადა, ანუ დროსტარების ხელმძღვანელი. იგი სუფრის თავში ზის და სადღეგრძელოებს ამბობს. რესტორან „შატო მუხრანში“, სადაც ჩვენ ვიყავით (თბილისიდან ერთი საათის სავალზე), მეღვინე პატრიკ ჰონეფმა ჩვენი სტუმრობის სადიდებელი სადღეგრძელო წარმოსთქვა. გერმანელი მეღვინე უკვე მრავალი წელია საქართველოში ცხოვრობს, ოჯახიც აქ ჰყავს. პატრიკი მადლობას გვიხდის სტუმრობისათვის, რომ გერმანელი ტურისტები საქართველოთი დაინტერესდნენ და კავკასიურ ქვეყანას ეწვივნენ.

მასპინძელი გვიხსნის, რომ სუფრის თამადა ყურადღებით ისმენს სტუმრების საუბარს  სადღეგრძელოებისათვის იმპულსის მისაცემად. იგი დისკუსიას ზომიერ მიმართულებას აძლევს და განწყობას ამაღლებს. ამიტომაც თამადა ისეთი პიროვნებაა, რომელიც ცნობილია თავისი კეთილი ხასიათით, გონებამახვილობით და ინტელექტით.

თუ როგორ მზადდება კლასიკური ქართული კერძები, ამას თქვენ თბილისიდან საკმაოდ მოშორებით, კახეთში გაიგებთ, სადაც ღვინის კომპანია „შუმის“ რესტორანი მდებარეობს. აქ სტუმარი საკუთარი თვალით ხედავს, თუ როგორ ცხვება ქართული თონის პური, როგორ კეთდება ხინკალი, რომელიც ქართული სამზარეულოს ერთ-ერთ დიდებულ და გემრიელ კერძს წარმოადგენს.

See all
Survey
ვინ გაიმარჯვებს რუსეთ - უკრაინის ომში?
Vote
By the way