ვერძი (21 მარტი - 20 აპრილი)
ამ დღეს სხვა ადამიანების პრობლემების და ისეთი კონფლიქტების მოგვარება მოგიწევთ, რომლებთანაც კავშირი არ გაქვთ. ამას დიდი ენერგია დასჭირდება, თუმცა დაღლას ვერ გრძნობთ, რადგან საკუთარი როლი გაგიტაცებთ.
მზად ხართ არათანაბარ ბრძოლაში ჩაერთოთ და არ ინერვიულოთ, რომ მტერი ბევრად ძლიერია. მოსალოდნელია ოჯახში უთანხმოება - მცდელობის მიუხედავად, ორმხრივი შეურაცხყოფის თავიდან აცილება ძნელი იქნება.
კურო (21 აპრილი - 21 მაისი)
მშვენიერი დღეა და თუ არ იზარმაცებთ, ბევრის გაკეთებას შეძლებთ. სიახლეებს სწრაფად ითვისებთ და იმახსოვრებთ ყველაფერს, რაც შეიძლება მომავალში გამოგადგეთ. გირჩევთ ახალი იდეა სასწრაფოდ განიხილოთ თანამოაზრეებთან ერთად .
ემოციური გახსნილობა და გულწრფელობა ურთიერთობაში ძალიან გამოგადგებათ. ამ თვისებების წყალობით მშვენივრად ააწყობთ ურთიერთობას მათთანაც კი, ვინც თქვენი ანტიპოდია. დღის მეორე ნახევარში ოჯახის წევრებისთვის მეტი ყურადღების მიქცევა მოგიწევთ.
ტყუპები (22 მაისი - 21 ივნისი)
რთული და საკმაოდ დამღლელი დღეა. მთელ დღეს იმ ადამიანების გარემოცვაში გაატარებთ, რომლებიც არ მოგწონთ და გაღიზიანებთ. შეიძლება ემოციების გავლენით შეცდომა დაუშვათ, რომელსაც მოგვიანებით ინანებთ, ამიტომ მაქსიმალურად თავშეკავება გმართებთ.
საღამოს ეცადეთ დასვენების დრო გამონახოთ - ახლა ჯანმრთელობის პრობლემები ნამდვილად არ გჭირდებათ.
კირჩხიბი (22 ივნისი - 22 ივლისი)
დროა, საკუთარი შესაძლებლობები გამოავლინოთ და აჩვენოთ რისი უნარი გაქვთ, მაგრამ გეშინიათ, რომ თქვენი აქტიურობა ვიღაცას ხელს შეუშლის. ამიტომ გირჩევნიათ „ჩრდილში“ დარჩეთ და მასას შეერიოთ, მაგრამ ეს წამგებიანი ტაქტიკაა.
ეს დღე ბევრად უკეთესიად ჩაივლის კირჩხიბებისთვის, რომლებიც ძალებს ახალ საქმეში მოსინჯავენ. შუადღე კარგი დროა მეგობრული შეხვედრებისთვის.
ლომი (23 ივლისი - 23 აგვისტო)
ყველაფერი კარგად გამოგდით და ძალისხმევის გარეშე შესანიშნავ შედეგებს აღწევთ. ექსპერიმენტების არ გეშინიათ და სიახლეებისთვის მზად ხართ. ხშირად მიზნისკენ ისეთი გზებით მიდიხართ, სხვებმა რომ არ იციან. ცდილობთ, მიზანს რაც შეიძლება სწრაფად მიაღწიოთ, მაგრამ ეს სხვებისთვის ყოველთვის გასაგები არაა.
შეიძლება ნაჩქარევი და დაუფიქრებელი გადაწყვეტილებების მიღებაში დაგდონ ბრალი. დღის მეორე ნახევარში საოჯახო საქმეებს მეტი ყურადღება უნდა მიაქციოთ - შესაძლოა ახლობელ ადამიანებს თქვენი დახმარება დასჭირდეთ. ბევრ ლომს მოუწევს უარი თქვას დაგეგმილ მოგზაურობაზე.
ქალწული (24 აგვისტო - 23 სექტემბერი)
ძალიან ნაყოფიერი დღეა. ინტუიცია გკარნახობთ, როდის შეიძლება საკუთარ თავს დაეყრდნოთ და როდის ჯობია დახმარება ითხოვოთ. საკუთარ ძალებს გონივრულად ხარჯავთ, ამიტომ ჩანაფიქრს ზოდიაქოს სხვა ნიშნებზე სწრაფად და ეფექტურად ახორციელებთ.
უთანხმოება და კამათი ნაკლებად სავარაუდოა, თუმცა ასეც რომ მოხდეს, საჭირო არგუმენტები ყოველთვის მზად გაქვთ.
მოსალოდნელია მცირე ფინანსური ზარალი, მაგრამ არ ინერვიულოთ - მალე ფულის გამომუშავების შესაძლებლობა გექნებათ.
სასწორი (24 სექტემბერი - 23 ოქტომბერი)
ურთირთობების თვალსაზრისით, რთული დღეა - გარშემო მყოფთა ყველა ნაკლს ამჩნევთ, ამიტომ საკუთარ დამოკიდებულებას ვერ მალავთ. ეცადეთ, თავი შეიკავოთ, რადგან წინააღმდეგ შემთხვევაში შეიძლება, ყველა მეგობარი განაწყენოთ და სრულიად მარტო დარჩეთ.
თუ ადამიანებს მიუტევებთ, ამით უამრავ პრობლემას აიცილებთ თავიდან. ბიზნესის ალღო მოგებიანი გარიგების დადებაში დაგეხმარებათ. დღის ბოლოს სასიამოვნო სიურპრიზი გელით.
მორიელი (24 ოქტომბერი - 22 ნოემბერი)
მშვენიერი დღეა ახალი, განსაკუთრებით საქმიანი ნაცნობობისთვის. მომავალ თანამშრომლებზე შესანიშნავ შთაბეჭდილებას ახდენთ. თუ ხალხის ყურადღებას იქცევთ, ამაში ცუდი არაფერია - ჭკვიანური თვითრეკლამა უამრავ სიკეთეს მოგიტანთ. თუ მოინდომებთ, ამ დღეს ძველი ურთიერთობის აღდგენას შეძლებთ - ყველაფერი თქვენზეა დამოკიდებული.
ამ დღეს შესაძლებლობა გექნებათ, დაასრულოთ ძველი საქმეები და ნახევრად დავიწყებული პროექტები. ეცადეთ, ნებისმიერი საკითხის გადაჭრას შემოქმედებითად მიუდგეთ.
მშვილდოსანი (23 ნოემბერი - 21 დეკემბერი)
გირჩევთ, მთელი ყურადღება ადრე დაწყებული საქმეების დასრულებაზე გადაიტანოთ. ამასთან, უმჯობესია, დამოუკიდებლად იმოქმედოთ, რადგან ნებისმიერი თანამშრომლობა, სარგებელზე მეტად, გაუგებრობას მოიტანს.
ამ დღეს დისციპლინა მნიშვნელოვანია, ამიტომ უსიამოვნო დავალების შესრულება არ უნდა დაგეზაროთ. მთავარი, რასაც ამ დღეს მიიღებთ, გამოცდილებაა, რომელიც მალე აუცილებლად დაგჭირდებათ.
თხის რქა (22 დეკემბერი - 20 იანვარი)
გარემოებათა არახელსაყრელი ერთობლიობა დაგეგმილი ამოცანების დროულად შესრულებაში ხელს გიშლით, თუმცა, ინტუიცია რთული ვითარებიდან გამოსავალს გაპოვნინებთ.
საქმიანი მოლაპარაკებები წარმატებით ჩაივლის - გავლენიან ადამიანებთან შეხვედრებზე თქვენს საუკეთესო თვისებებს გამოავლენთ. მშვენიერი დღეა არაფორმალურ გარემოში ურთიერთობის, მეგობრული შეხვედრებისა და რომანტიკული პაემნებისთვის.
მერწყული (21 იანვარი - 18 თებერვალი)
ცვლილებებისა და სიახლეებისთვის შესანიშნავი დღეა. ბევრ მერწყულს ბიზნესთან და კომერციულ საქმიანობასთან დაკავშირებით შესანიშნავი იდეები აქვს. შესაძლოა, შემოსავლის ახალი წყაროც იპოვოთ. როცა საქმე ინვესტიციებს ეხება, შეცდომებს არ უშვებთ.
ეცადეთ საღამოს ჰაერზე სეირნობისა და სპორტული ვარჯიშისთვის დრო გამონახოთ.
თევზები (19 თებერვალი - 20 მარტი)
ამ დღეს მცირე სირთულეები და გაუგებრობები გელით. თუმცა არახელსაყრელი ტენდენციების გავლენა სწრაფად სუსტდება და პრობლემების გადაჭრის გზას დროულად იპოვით. შესაძლოა, ახალი, ძალიან გავლენიანი მოკავშირე გამოგიჩნდეთ და მაცდური საქმიანი შეთავაზება მიიღოთ.
ახლო მეგობრებთან ან ოჯახის წევრებთან დაკავშირებით სასიამოვნო სიახლე გელით და ოჯახური წვეულების მიზეზი გექნებათ.
„სუფრა - ასე ჰქვია ქართულ მოლხენა-დროსტარებას, რომელიც სტუმართმოყვარეობისა და მხიარულების განსახიერებას წარმოადგენს. რომელი კერძებს მიირთმევენ ქართველები სტუმრებთან ერთად? ჩვენი კორესპონდენტი შეეცადა ქართული სუფრის დიდებულება ეჩვენებინა და დარწმუნდებით, რომ ეს მართლაც კარგად გამოუვიდა“, - ასე იწყება გერმანულ გაზეთ „ფრანკფურტერ ალგემაინე ცაითუნგში“ (Frankfurter Allgemeine Zeitung) გამოქვეყნებული სტატია სათაურით „ქართული სამზარეულოს მრავალფეროვნება“ (ავტორი - მაიკე ფონ გალენი).
გთავაზობთ პუბლიკაციას შემოკლებით:
„როცა მივედით, მაგიდა უკვე გაშლილი დაგვხვდა: თეფშებზე დაწყობილი ყველით და ლორით, ნიგვზის ფარშიანი ბადრიჯნით, მხალეულობით, მწვანილით, კიტრით და პომიდორით... მათ შორის ჩადგმულია გრაფინები მოცხარის წვენით და ტარხუნის ლიმონათის ბოთლებით. ოფიციანტი წითელ ღვინოს ბოკალებში ასხამს. გარეთ თბილისური საღამოა, რესტორან „რიგის“ დარბაზში გაშლილ გრძელ მაგიდაზე კი ქართული სუფრა - ქართული ქეიფი იწყება.
ისინი, რომლებიც ქართულ სამზარეულოს არ იცნობენ, მადააღძრულები სწრაფად მიირთმევენ სიმინდის ფქვილისაგან გამომცხვარ თბილ მჭადებს, სალათებს და ყველს. მაგრამ ვინც იცის, ის ნელ-ნელა ჭამს და მთავარს ელოდება...
ქართველი ქალბატონი თიკო ტუსკაძე, რომელიც ლონდონში ცხოვრობს, მაგრამ ახლა სამშობლოში იმყოფება, ჩვენი გიდის როლს ასრულებს და ქართულ სუფრას გვაცნობს როგორც „გემრიელი საჭმელების უსასრულო რიგს“. იგი კულინარული წიგნის ავტორია და გვიხსნის, თუ რომელი საჭმელი როგორ მივირთვათ.
ზოგიერთმა უკვე საკმაო რაოდენობის სალათა მიირთვა, რომ მაგიდაზე ახალი კერძები მოაქვთ - მოხრაკულ-მოთუშული სოკო, ხაჭაპური, ხორცით მომზადებული კერძები... საჭმლით სავსე თეფშები სულ უფრო მრავლდება და მაგიდაზე თავისუფალი სივრცე მცირდება, თუმცა ახალ-ახალი ნუგბარისათვის ადგილი მოიძებნება.
„სტუმართმოყვარეობა - ქართული კულტურის განუყოფელ ნაწილს წარმოადგენს, რაც კარგად არის გამოხატული ქართულ სუფრაში, როცა მაგიდას ეროვნულ სამზარეულოს კერზები ამშვენებს“, - განმარტავს მაკა თარაშვილი. რა თქმა უნდა, იგი ახალბედა სუფრის წევრებისაგან განსხვავებით, შეცდომებს არ უშვებს და ყველაფერს ერთად არ მიირთმევს. მან კარგად იცის, რა როდის უნდა მიირთვას და უცხოელ სტუმრებს ჭამის საიდუმლოებას ასწავლის: როდის დგება მწვადის, „ჩაქაფულის და საჭმელების მიღების დრო...
ქართული ტრადიციის თანახმად, სუფრაზე იმდენი საჭმელი უნდა იყოს, რომ სტუმრების წასვლის შემდეგაც საკმაო რაოდენობით უნდა დარჩეს: „სუფრა, რომელზეც არაფერი აღარ რჩება, საქართველოში არ არსებობს“, - ამბობს მაკა თარაშვილი, - მასპინძლები იფიქრებენ, რომ სტუმრები მშივრები დარჩნენ. ამიტომ ყველაფერი უამრავია“.
რესტორანი „ქეთო და კოტე“ ძველი თბილისის უბანში, შემაღლებულ ადგილზე მდებარეობს. დარბაზში მყუდრო გარემოა შექმნილი. მაგიდები ყოველთვის მდიდრულადაა გაშლილი - ტრადიციული კერძები თანამედროვე სტილითაა გაფორმებული. თავდაპირველად თვენ მოგართმევენ ცივ და ვეგეტარიანულ კერძებს, ბოსტნეულს, შემდეგ გამომცხავარს, ცომეულს, ბოლოს კი ხორცით მომზადებულ საჭმელებს.
ქართული სუფრის ტრადიციაა თამადა, ანუ დროსტარების ხელმძღვანელი. იგი სუფრის თავში ზის და სადღეგრძელოებს ამბობს. რესტორან „შატო მუხრანში“, სადაც ჩვენ ვიყავით (თბილისიდან ერთი საათის სავალზე), მეღვინე პატრიკ ჰონეფმა ჩვენი სტუმრობის სადიდებელი სადღეგრძელო წარმოსთქვა. გერმანელი მეღვინე უკვე მრავალი წელია საქართველოში ცხოვრობს, ოჯახიც აქ ჰყავს. პატრიკი მადლობას გვიხდის სტუმრობისათვის, რომ გერმანელი ტურისტები საქართველოთი დაინტერესდნენ და კავკასიურ ქვეყანას ეწვივნენ.
მასპინძელი გვიხსნის, რომ სუფრის თამადა ყურადღებით ისმენს სტუმრების საუბარს სადღეგრძელოებისათვის იმპულსის მისაცემად. იგი დისკუსიას ზომიერ მიმართულებას აძლევს და განწყობას ამაღლებს. ამიტომაც თამადა ისეთი პიროვნებაა, რომელიც ცნობილია თავისი კეთილი ხასიათით, გონებამახვილობით და ინტელექტით.
თუ როგორ მზადდება კლასიკური ქართული კერძები, ამას თქვენ თბილისიდან საკმაოდ მოშორებით, კახეთში გაიგებთ, სადაც ღვინის კომპანია „შუმის“ რესტორანი მდებარეობს. აქ სტუმარი საკუთარი თვალით ხედავს, თუ როგორ ცხვება ქართული თონის პური, როგორ კეთდება ხინკალი, რომელიც ქართული სამზარეულოს ერთ-ერთ დიდებულ და გემრიელ კერძს წარმოადგენს.