რას გვირჩევენ ვარსკვლავები 7 ივლისისთვის:
ვერძი (21 მარტი - 20 აპრილი)
ეს დღეს მხოლოდ საყვარელ ადამიანებს და საქმიანობას უნდა დაუთმოთ. მოსალოდნელია კონფლიქტური სიტუაცია, რომელიც დაუყოვნებლივ უნდა მოაგვაროთ. ფრთხილად იყავით, ვიღაც ეცდება ცილი დაგწამოთ და ამის საშუალება არ მისცეთ. აკონტროლეთ საკუთარი სურვილები, რომ ის არ გააკეთოთ, რასაც მოგვიანებით ინანებთ. რაც შეიძლება მეტის და რაც შეიძლება სწრაფად გაკეთების სურვილმა შეიძლება შეცდომა გამოიწვიოს.
კურო (21 აპრილი - 21 მაისი)
კუროსთვის ეს დღე თქვენგან დიდ ძალასა და ენერგიას მოითხოვს. თავის მოტყუებამ შეიძლება პარტნიორთან ურთიერთობაში პრობლემები შექმნას. თუ მიტევებას და ადამიანების გაგებას ისწავლით, შეიძლება კონფლიქტები თავიდან აიცილოთ. საყვარელ ადამიანთან ურთიერთობაში იმედგაცრუება გელით. ხელსაყრელი დღეა ახალი პროექტის დაწყებისთვის. როგორც არ უნდა გაჩქარებდნენ, მშვიდად იმუშავეთ და ურთიერთობები შეზღუდეთ, რათა დაპირისპირება თავიდან აიცილოთ.
ტყუპები (22 მაისი - 21 ივნისი)
როგორც არ უნდა ცდილობდნენ თქვენს გადაბირებას, ამ დღეს ადამიანებთან ურთიერთობაში ნეიტრალიტეტი უნდა შეინარჩუნოთ. მნიშვნელოვანი გადაწყვეტილების მიღებამდე ყველა დადებითი და უარყოფითი მხარე უნდა შეაფასოთ. მარტოხელა ტყუპებს მნიშვნელოვანი შეხვედრა ელით. კოლეგებთან ურთიერთობა და მათი რჩევები რთული საქმის წარმატებით დასრულებასა და დამატებითი შემოსავლის მიღებაში დაგეხმარებათ.
კირჩხიბი (22 ივნისი - 22 ივლისი)
ეს დღე საშუალებას მოგცემთ, რომ პროფესიულ მოვალეობებს სწრაფად გაუმკლავდეთ და საქმეებისთვის, რომლებიც სიამოვნებას განიჭებთ, საკმარისი დრო დაგრჩეთ. ყველა დაპირებას, რომელსაც დღეს მოისმენთ, არ უნდა დაუჯეროთ. გირჩევთ, უცნობ ადამიანებთან ურთიერთობა მინიმუმამდე შეამციროთ. მოერიდეთ ნაჩქარევ შესყიდვებს და ფული დაუფიქრებლად არ დახარჯოთ.
ლომი (23 ივლისი - 23 აგვისტო)
ამ დღეს ყოველი ფეხის ნაბიჯზე სირთულეები გელით. დაწყებული საქმე თქვენგან დამოუკიდებელი მიზეზების გამო შეიძლება მოულოდნელად დასრულდეს. ეცადეთ თქვენი ყველა ქმედება წინასწარ დაგეგმოთ - ეს გამოუვალ სიტუაციებს თავიდან აგაცილებთ. ოჯახური ბიუჯეტის არასწორი განაწილების გამო დაწყებული კამათი შეიძლება კონფლიქტში გადაიზარდოს.
ქალწული (24 აგვისტო - 23 სექტემბერი)
თქვენი დაუფიქრებელი სიტყვის ან ქმედების გამო შეიძლება პარტნიორთან ურთიერთობა დაიძაბოს. ეცადეთ მცირე გაუგებრობა დიდ დაპირისპირებაში არ გადაიზარდოს. მამაკაცებს ბიზნესსაქმიანობაში წარმატება ელით. სავარაუდოდ, ახალ ბიზნესპარტნიორებთან დაწყებული ურთიერთობა მოგებიანი და წარმატებული იქნება. საღამო მოულოდნელობებით სავსეა, ამიტომ ეცადეთ უფრო აქტიური იყოთ და ნებისმიერ სიტუაციაში სწრაფი რეაქცია გამოავლინოთ.
სასწორი (24 სექტემბერი - 23 ოქტომბერი)
ეს ის დღეა, როცა სხვების რჩევებს ნაკლები უნდა უსმინოთ და საკუთარი ჩანაფიქრი ბოლომდე უნდა მიიყვანოთ. თქვენ ყველაზე კარგად იცით რას ელით ცხოვრებიდან და რისი მიღება გსურთ. იყავით აქტიური და კომუნიკაბელური და მარტოობას ერიდეთ. კოლეგებთან ურთიერთობა და მათი რჩევები რთული საქმის წარმატებით დასრულებასა და დამატებითი შემოსავლის მიღებაში დაგეხმარებათ. ხელსაყრელი დროა გაწყვეტილი კავშირების აღსადგენად.
მორიელი (24 ოქტომბერი - 22 ნოემბერი)
ამ დღეს თქვენი მონდომება ღირსეულად დაფასდება, მაგრამ გახსოვდეთ, რომ დასვენება არანაკლებ მნიშვნელოვანია ვიდრე სამუშაო. გირჩევთ სამსახურის პრობლემები სამსახურში დატოვოთ და სახლში საყვარელ ადამიანებთან ურთიერთობით ისიამოვნოთ. მოერიდეთ უხეშობას და აგრესიას თუ არ გსურთ, რომ იგივეთი არ გიპასუხონ. გამორიცხული არ არის, რომ გაცნობის საიტზე თქვენს ნამდვილ სიყვარულს შეხვდეთ.
მშვილდოსანი (23 ნოემბერი - 21 დეკემბერი)
პროფესიული საქმიანობისთვის წარმატებული დღეა. სურვილის შემთხვევაში, თავისუფლად მოქმედება და საკუთარი უნარების სურვილის მიხედვით გამოყენება შეგიძლიათ. თუ საყვარელ ადამიანთან ურთიერთობაში სირთულეები გაჩნდა, ეცადეთ მიზეზი საკუთარ თავში ეძებოთ. არახელსაყრელი დღეა ახალი ადამიანების გასაცნობად. მოემზადეთ იმისთვის, რომ საყვარელი ადამიანები ძველ წყენას გაიხსენებენ. დამშვიდდით, ხვალ ეს კამათი არავის ემახსოვრება.
თხის რქა (22 დეკემბერი - 20 იანვარი)
ეს დღე სახლს, ოჯახურ სიმყუდროვეს და კომფორტს განასახიერებს. მეზობლებთან ან მეგობრებთან ურთიერთობაში მოსალოდნელია მცირე პრობლემები, მაგრამ მათ მალე და ადვილად გაუმკლავდებით. გამოჩნდებიან თანამოაზრეები, რომლებიც სწორ მიმართულებას დაგანახებენ. მარტოხელა თვის რქებს ვარსკვლავები მნიშვნელოვან შეხვედრას ან მოულოდნელ შემოსავალს ჰპირდებიან.
მერწყული (21 იანვარი - 18 თებერვალი)
მერწყულის სასიცოცხლო პოტენციალი, ორგანიზაციული უნარები, პიროვნული ხიბლი და მიმზიდველობა იზრდება. ეს ივლისის ერთ-ერთი ყველაზე ხელსაყრელი დღეა, როდესაც შესაძლებელია წინასწარ შემუშავებული გეგმებისა და იდეების განხორციელება შეგიძლიათ. საპირისპირო სქესის წარმომადგენლებთან ურთიერთობა დღეს ძალიან ნაყოფიერი იქნება და ურთიერთკმაყოფილებას მოიტანს. იზრუნეთ საკუთარ და საყვარელი ადამიანების ჯანმრთელობაზე.
თევზები (19 თებერვალი - 20 მარტი)
წარმატების მისაღწევად წესების დაცვა გჭირდებათ. გახსოვდეთ, როგორც კი რაღაც არასწორს გააკეთებთ, მყისიერად დაისჯებით და ამან შეიძლება ზიანი მიაყენოს თქვენს რეპუტაციას. ეცადეთ საყვარელი ადამიანის მიმართ მეტი სიყვარული და ყურადღება გამოიჩინოთ. ნუ აჩქარდებით და ნუ გადაიღლებით, რათა კარგი განწყობა და შრომის ნაყოფიერება შეინარჩუნოთ. ახალ დავალებას ნუ დათანხმდებით, სანამ საკუთარ შესაძლებლობებს არ შეაფასებთ.
„სუფრა - ასე ჰქვია ქართულ მოლხენა-დროსტარებას, რომელიც სტუმართმოყვარეობისა და მხიარულების განსახიერებას წარმოადგენს. რომელი კერძებს მიირთმევენ ქართველები სტუმრებთან ერთად? ჩვენი კორესპონდენტი შეეცადა ქართული სუფრის დიდებულება ეჩვენებინა და დარწმუნდებით, რომ ეს მართლაც კარგად გამოუვიდა“, - ასე იწყება გერმანულ გაზეთ „ფრანკფურტერ ალგემაინე ცაითუნგში“ (Frankfurter Allgemeine Zeitung) გამოქვეყნებული სტატია სათაურით „ქართული სამზარეულოს მრავალფეროვნება“ (ავტორი - მაიკე ფონ გალენი).
გთავაზობთ პუბლიკაციას შემოკლებით:
„როცა მივედით, მაგიდა უკვე გაშლილი დაგვხვდა: თეფშებზე დაწყობილი ყველით და ლორით, ნიგვზის ფარშიანი ბადრიჯნით, მხალეულობით, მწვანილით, კიტრით და პომიდორით... მათ შორის ჩადგმულია გრაფინები მოცხარის წვენით და ტარხუნის ლიმონათის ბოთლებით. ოფიციანტი წითელ ღვინოს ბოკალებში ასხამს. გარეთ თბილისური საღამოა, რესტორან „რიგის“ დარბაზში გაშლილ გრძელ მაგიდაზე კი ქართული სუფრა - ქართული ქეიფი იწყება.
ისინი, რომლებიც ქართულ სამზარეულოს არ იცნობენ, მადააღძრულები სწრაფად მიირთმევენ სიმინდის ფქვილისაგან გამომცხვარ თბილ მჭადებს, სალათებს და ყველს. მაგრამ ვინც იცის, ის ნელ-ნელა ჭამს და მთავარს ელოდება...
ქართველი ქალბატონი თიკო ტუსკაძე, რომელიც ლონდონში ცხოვრობს, მაგრამ ახლა სამშობლოში იმყოფება, ჩვენი გიდის როლს ასრულებს და ქართულ სუფრას გვაცნობს როგორც „გემრიელი საჭმელების უსასრულო რიგს“. იგი კულინარული წიგნის ავტორია და გვიხსნის, თუ რომელი საჭმელი როგორ მივირთვათ.
ზოგიერთმა უკვე საკმაო რაოდენობის სალათა მიირთვა, რომ მაგიდაზე ახალი კერძები მოაქვთ - მოხრაკულ-მოთუშული სოკო, ხაჭაპური, ხორცით მომზადებული კერძები... საჭმლით სავსე თეფშები სულ უფრო მრავლდება და მაგიდაზე თავისუფალი სივრცე მცირდება, თუმცა ახალ-ახალი ნუგბარისათვის ადგილი მოიძებნება.
„სტუმართმოყვარეობა - ქართული კულტურის განუყოფელ ნაწილს წარმოადგენს, რაც კარგად არის გამოხატული ქართულ სუფრაში, როცა მაგიდას ეროვნულ სამზარეულოს კერზები ამშვენებს“, - განმარტავს მაკა თარაშვილი. რა თქმა უნდა, იგი ახალბედა სუფრის წევრებისაგან განსხვავებით, შეცდომებს არ უშვებს და ყველაფერს ერთად არ მიირთმევს. მან კარგად იცის, რა როდის უნდა მიირთვას და უცხოელ სტუმრებს ჭამის საიდუმლოებას ასწავლის: როდის დგება მწვადის, „ჩაქაფულის და საჭმელების მიღების დრო...
ქართული ტრადიციის თანახმად, სუფრაზე იმდენი საჭმელი უნდა იყოს, რომ სტუმრების წასვლის შემდეგაც საკმაო რაოდენობით უნდა დარჩეს: „სუფრა, რომელზეც არაფერი აღარ რჩება, საქართველოში არ არსებობს“, - ამბობს მაკა თარაშვილი, - მასპინძლები იფიქრებენ, რომ სტუმრები მშივრები დარჩნენ. ამიტომ ყველაფერი უამრავია“.
რესტორანი „ქეთო და კოტე“ ძველი თბილისის უბანში, შემაღლებულ ადგილზე მდებარეობს. დარბაზში მყუდრო გარემოა შექმნილი. მაგიდები ყოველთვის მდიდრულადაა გაშლილი - ტრადიციული კერძები თანამედროვე სტილითაა გაფორმებული. თავდაპირველად თვენ მოგართმევენ ცივ და ვეგეტარიანულ კერძებს, ბოსტნეულს, შემდეგ გამომცხავარს, ცომეულს, ბოლოს კი ხორცით მომზადებულ საჭმელებს.
ქართული სუფრის ტრადიციაა თამადა, ანუ დროსტარების ხელმძღვანელი. იგი სუფრის თავში ზის და სადღეგრძელოებს ამბობს. რესტორან „შატო მუხრანში“, სადაც ჩვენ ვიყავით (თბილისიდან ერთი საათის სავალზე), მეღვინე პატრიკ ჰონეფმა ჩვენი სტუმრობის სადიდებელი სადღეგრძელო წარმოსთქვა. გერმანელი მეღვინე უკვე მრავალი წელია საქართველოში ცხოვრობს, ოჯახიც აქ ჰყავს. პატრიკი მადლობას გვიხდის სტუმრობისათვის, რომ გერმანელი ტურისტები საქართველოთი დაინტერესდნენ და კავკასიურ ქვეყანას ეწვივნენ.
მასპინძელი გვიხსნის, რომ სუფრის თამადა ყურადღებით ისმენს სტუმრების საუბარს სადღეგრძელოებისათვის იმპულსის მისაცემად. იგი დისკუსიას ზომიერ მიმართულებას აძლევს და განწყობას ამაღლებს. ამიტომაც თამადა ისეთი პიროვნებაა, რომელიც ცნობილია თავისი კეთილი ხასიათით, გონებამახვილობით და ინტელექტით.
თუ როგორ მზადდება კლასიკური ქართული კერძები, ამას თქვენ თბილისიდან საკმაოდ მოშორებით, კახეთში გაიგებთ, სადაც ღვინის კომპანია „შუმის“ რესტორანი მდებარეობს. აქ სტუმარი საკუთარი თვალით ხედავს, თუ როგორ ცხვება ქართული თონის პური, როგორ კეთდება ხინკალი, რომელიც ქართული სამზარეულოს ერთ-ერთ დიდებულ და გემრიელ კერძს წარმოადგენს.