ვერძი (21 მარტი - 20 აპრილი)
ხელსაყრელი დღეა ახალი პროექტების დასაწყებად - ამ დღეს დაწყებულ საქმეებს ადვილად გაუმკლავდებით და აუცილებლად წარმატებით დაასრულებთ. ბიზნესის, კარიერის და სიყვარულის მიმართულებით შეგიძლიათ თამამად გადადგათ ნაბიჯი, რომელსაც დიდი ხანია ვერ ბედავთ. ხელის თხოვნა, რემონტი, ახალი სამსახურის დაწყება, ხელფასის მომატება - ყველაფერი წარმატებული იქნება. ასე რომ, იმოქმედეთ.
კურო (21 აპრილი - 21 მაისი)
ამ დღეს სურვილი გაგიჩნდებათ, საკუთარი გამოცდილება ვინმეს გაუზიაროთ და მისი მფარველობაც ითავოთ. მზად ხართ უსამართლობას შეებრძოლოთ და სუსტის დაჩაგვრის უფლება არავის მისცეთ. ვარსკვლავები გირჩევენ, რომ ყურადღებით იყოთ, რადგან „სუსტები და ჩაგრულები“ ნელ-ნელა მჩაგვრელებად არ იქცნენ.
ტყუპები (22 მაისი - 21 ივნისი)
ვარსკვლავების ხელსაყრელი განლაგება საქმეს თქვენ სასარგებლოდ შემოაბრუნებს. შესანიშნავი დღეა ადრე დაწყებული საქმის დასასრულებლად. ვარსკვლავები ენერგიას, იღბალს და თავდაჯერებას გპირდებიან. ასეთი „საბრძოლო არსენალით“ კი მხოლოდ მოგება შეიძლება!
კირჩხიბი (22 ივნისი - 22 ივლისი)
ამ დღეს თქვენს სიტყვებზე, საქმეებზე და ემოციებზე ძალიან ბევრი რამ არის დამოკიდებული! გადაწყვეტილება, რომელსაც ამ დღეს მიიღებთ, დიდწილად განსაზღვრავს თქვენს მომავალს. ასე რომ, კარგად გაიაზრეთ ყველაფერი, რასაც ამ დღეს იტყვით ან გააკეთებთ. გახსოვდეთ, რომ კეთილი განზრახვა და კეთილი საქმეები აუცილებლად დაგიბრუნდებათ.
ლომი (23 ივლისი - 23 აგვისტო)
ამ დღეს სხვა ადამიანების გავლენას და ზეწოლას ადვილად ემორჩილებით და გამორიცხული არ არის, რომ თქვენთვის წაგებიან კომპრომისს დათანხმდეთ. შეიძლება პირიქითაც იყოს - სხვა ადამიანებზე ზეწოლა თავად მოახდინოთ. ასეა თუ ისე, ხვალ სხვადასხვა ადამიანებთან თქვენს ურთიერთობას იდეალურს ვერ ვუწოდებთ. ეს რომ კონფლიქტის მიზეზი არ გახდეს, ეცადეთ ოქროს შუალედი იპოვოთ.
ქალწული (24 აგვისტო - 23 სექტემბერი)
შესანიშნავი დღეა, რომელიც სასიცოცხლო ენერგიით და პოზიტივით დაგმუხტავთ! ამის წყალობით ნებისმიერ საქმეს სწრაფად და ადვილად უმკლავდებით. წარმატებული შესყიდვები, კარგი სიახლეები, მაცდური შეთავაზებები - ხვალ ბევრი სასიამოვნო წუთი გელით. გახსოვდეთ, რომ, როგორც გენიალურმა ოტია იოსელიანმა ბრძანა, წარმატება მასთან მიდის, ვინც ადრე კი არა, კარგ ხასიათზე იღვიძებს.
სასწორი (24 სექტემბერი - 23 ოქტომბერი)
ვარსკვლავები გირჩევენ, რომ ეს დღე ოჯახს და მეგობრებს დაუთმოთ, რადგან ეს მთავარი ღირებულებაა ცხოვრებაში. საყვარელ ადამიანებთან ურთიერთობა, მეგობრული მხარდაჭერა და გულწრფელი საუბარი სულიერ შვებას მოგანიჭებთ და გაგრძნობინებთ, რომ ცხოვრება მშვენიერია. მარტოხელა სასწორი ხვალ შეიძლება ცხოვრების მომავალ მეგზურს შეხვდეს.
მორიელი (24 ოქტომბერი - 22 ნოემბერი)
ურთიერთობის დამყარების სურვილი გიბიძგებთ, მთელი დღე მოვლენების ცენტრში იტრიალოთ და ძალიან ბევრი ილაპარაკოთ. მთავარია, დებატებში არ შეხვიდეთ - ამ დღეს ნებისმიერი წინააღმდეგობა გულზე უფრო მწარედ მოგხვდებათ, ვიდრე სხვა დროს.
მშვილდოსანი (23 ნოემბერი - 21 დეკემბერი)
მთელ დღეს სიჯიუტის დემონსტრირებაში გაატარებთ - საპირისპირო აზრში თქვენი დარწმუნება თითქმის შეუძლებელია, თუმცა, ამას უპირატესობებიც აქვს - სიჯიუტის სწორად გამოყენების შემთხვევაში ხვალ „მთების გადაბრუნება“ შეგიძლიათ. მოერიდეთ ნაჩქარევ და დაუფიქრებელ მოქმედებას, რომელსაც ცუნამის მსგავსი ეფექტი ექნება.
თხის რქა (22 დეკემბერი - 20 იანვარი)
ამ დღეს შესაძლოა, იღბალს მიენდოთ და მან ყველაზე საჭირო წუთებში გიღალატოთ. ასე რომ არ მოხდეს, გირჩევთ, იღბალზე მეტად, საკუთარ შესაძლებლობებს და ახლობელი ადამიანების დახმარებას დაეყრდნოთ. იზრუნეთ იმუნიტეტის ამაღლებაზე და ეცადეთ, კვება აკონტროლოთ.
მერწყული (21 იანვარი - 18 თებერვალი)
ვარსკვლავები მშვიდ დღეს გპირდებიან, თუმცა ამისთვის დიპლომატიური მოქნილობა უნდა გამოიჩინოთ და გარშემო მყოფებთან კამათი არ გააჩაღოთ. შესაძლოა, ვიღაცამ თქვენი მოლოდინი არ გაამართლოს ან მოვლენები ისე არ განვითარდეს, როგორც თქვენ გსურთ, მაგრამ ეცადეთ, სიმშვიდე შეინარჩუნოთ. თუ ცხოვრების მიმართ მოთხოვნებს და მოლოდინებს შეამცირებთ, თავს გაცილებით ბედნიერად იგრძნობთ.
თევზები (19 თებერვალი - 20 მარტი)
ყველაფერში, რაც სიყვარულს, ოჯახურ და მეგობრულ კავშირებს ეხება ჰოროსკოპის ვარსკვლავები წარმატებას გპირდებიან. ვარსკვლავების გარდა, შეგიძლიათ მეგობრებისა და ნათესავების, სანდო პარტნიორებისა და საყვარელი ადამიანის მხარდაჭერის იმედი გქონდეთ. მარტოხელა თევზები შეიძლება თავიანთი რომანტიკული ფანტაზიების განსახიერებას შეხვდნენ.
„სუფრა - ასე ჰქვია ქართულ მოლხენა-დროსტარებას, რომელიც სტუმართმოყვარეობისა და მხიარულების განსახიერებას წარმოადგენს. რომელი კერძებს მიირთმევენ ქართველები სტუმრებთან ერთად? ჩვენი კორესპონდენტი შეეცადა ქართული სუფრის დიდებულება ეჩვენებინა და დარწმუნდებით, რომ ეს მართლაც კარგად გამოუვიდა“, - ასე იწყება გერმანულ გაზეთ „ფრანკფურტერ ალგემაინე ცაითუნგში“ (Frankfurter Allgemeine Zeitung) გამოქვეყნებული სტატია სათაურით „ქართული სამზარეულოს მრავალფეროვნება“ (ავტორი - მაიკე ფონ გალენი).
გთავაზობთ პუბლიკაციას შემოკლებით:
„როცა მივედით, მაგიდა უკვე გაშლილი დაგვხვდა: თეფშებზე დაწყობილი ყველით და ლორით, ნიგვზის ფარშიანი ბადრიჯნით, მხალეულობით, მწვანილით, კიტრით და პომიდორით... მათ შორის ჩადგმულია გრაფინები მოცხარის წვენით და ტარხუნის ლიმონათის ბოთლებით. ოფიციანტი წითელ ღვინოს ბოკალებში ასხამს. გარეთ თბილისური საღამოა, რესტორან „რიგის“ დარბაზში გაშლილ გრძელ მაგიდაზე კი ქართული სუფრა - ქართული ქეიფი იწყება.
ისინი, რომლებიც ქართულ სამზარეულოს არ იცნობენ, მადააღძრულები სწრაფად მიირთმევენ სიმინდის ფქვილისაგან გამომცხვარ თბილ მჭადებს, სალათებს და ყველს. მაგრამ ვინც იცის, ის ნელ-ნელა ჭამს და მთავარს ელოდება...
ქართველი ქალბატონი თიკო ტუსკაძე, რომელიც ლონდონში ცხოვრობს, მაგრამ ახლა სამშობლოში იმყოფება, ჩვენი გიდის როლს ასრულებს და ქართულ სუფრას გვაცნობს როგორც „გემრიელი საჭმელების უსასრულო რიგს“. იგი კულინარული წიგნის ავტორია და გვიხსნის, თუ რომელი საჭმელი როგორ მივირთვათ.
ზოგიერთმა უკვე საკმაო რაოდენობის სალათა მიირთვა, რომ მაგიდაზე ახალი კერძები მოაქვთ - მოხრაკულ-მოთუშული სოკო, ხაჭაპური, ხორცით მომზადებული კერძები... საჭმლით სავსე თეფშები სულ უფრო მრავლდება და მაგიდაზე თავისუფალი სივრცე მცირდება, თუმცა ახალ-ახალი ნუგბარისათვის ადგილი მოიძებნება.
„სტუმართმოყვარეობა - ქართული კულტურის განუყოფელ ნაწილს წარმოადგენს, რაც კარგად არის გამოხატული ქართულ სუფრაში, როცა მაგიდას ეროვნულ სამზარეულოს კერზები ამშვენებს“, - განმარტავს მაკა თარაშვილი. რა თქმა უნდა, იგი ახალბედა სუფრის წევრებისაგან განსხვავებით, შეცდომებს არ უშვებს და ყველაფერს ერთად არ მიირთმევს. მან კარგად იცის, რა როდის უნდა მიირთვას და უცხოელ სტუმრებს ჭამის საიდუმლოებას ასწავლის: როდის დგება მწვადის, „ჩაქაფულის და საჭმელების მიღების დრო...
ქართული ტრადიციის თანახმად, სუფრაზე იმდენი საჭმელი უნდა იყოს, რომ სტუმრების წასვლის შემდეგაც საკმაო რაოდენობით უნდა დარჩეს: „სუფრა, რომელზეც არაფერი აღარ რჩება, საქართველოში არ არსებობს“, - ამბობს მაკა თარაშვილი, - მასპინძლები იფიქრებენ, რომ სტუმრები მშივრები დარჩნენ. ამიტომ ყველაფერი უამრავია“.
რესტორანი „ქეთო და კოტე“ ძველი თბილისის უბანში, შემაღლებულ ადგილზე მდებარეობს. დარბაზში მყუდრო გარემოა შექმნილი. მაგიდები ყოველთვის მდიდრულადაა გაშლილი - ტრადიციული კერძები თანამედროვე სტილითაა გაფორმებული. თავდაპირველად თვენ მოგართმევენ ცივ და ვეგეტარიანულ კერძებს, ბოსტნეულს, შემდეგ გამომცხავარს, ცომეულს, ბოლოს კი ხორცით მომზადებულ საჭმელებს.
ქართული სუფრის ტრადიციაა თამადა, ანუ დროსტარების ხელმძღვანელი. იგი სუფრის თავში ზის და სადღეგრძელოებს ამბობს. რესტორან „შატო მუხრანში“, სადაც ჩვენ ვიყავით (თბილისიდან ერთი საათის სავალზე), მეღვინე პატრიკ ჰონეფმა ჩვენი სტუმრობის სადიდებელი სადღეგრძელო წარმოსთქვა. გერმანელი მეღვინე უკვე მრავალი წელია საქართველოში ცხოვრობს, ოჯახიც აქ ჰყავს. პატრიკი მადლობას გვიხდის სტუმრობისათვის, რომ გერმანელი ტურისტები საქართველოთი დაინტერესდნენ და კავკასიურ ქვეყანას ეწვივნენ.
მასპინძელი გვიხსნის, რომ სუფრის თამადა ყურადღებით ისმენს სტუმრების საუბარს სადღეგრძელოებისათვის იმპულსის მისაცემად. იგი დისკუსიას ზომიერ მიმართულებას აძლევს და განწყობას ამაღლებს. ამიტომაც თამადა ისეთი პიროვნებაა, რომელიც ცნობილია თავისი კეთილი ხასიათით, გონებამახვილობით და ინტელექტით.
თუ როგორ მზადდება კლასიკური ქართული კერძები, ამას თქვენ თბილისიდან საკმაოდ მოშორებით, კახეთში გაიგებთ, სადაც ღვინის კომპანია „შუმის“ რესტორანი მდებარეობს. აქ სტუმარი საკუთარი თვალით ხედავს, თუ როგორ ცხვება ქართული თონის პური, როგორ კეთდება ხინკალი, რომელიც ქართული სამზარეულოს ერთ-ერთ დიდებულ და გემრიელ კერძს წარმოადგენს.