♈ ვერძი (21 მარტი - 19 აპრილი)
დღეს შეიძლება მოულოდნელი მოვლენები განვითარდეს, რომლებიც თქვენს გეგმებს შეცვლის. იყავით მოქნილი და მზად ცვლილებებისთვის. ოჯახში მცირე დაძაბულობაა, მაგრამ თქვენი მოთმინებით მარტივად გადალახავთ. ბიზნესში კარგია მოლაპარაკებების დღე, მაგრამ ნუ ენდობით ყველას ბრმად.
♉ კურო (20 აპრილი - 20 მაისი)
დღეს მოთმინება გამოგადგებათ, რადგან შესაძლოა ზოგი რამ ისე არ წავიდეს, როგორც გინდოდათ. ოჯახში საჭიროა მეტი ყურადღება და მზრუნველობა. ბიზნესში კი შესაძლებელია ახალი შესაძლებლობების გამოჩენა, თუმცა ფრთხილად აწონ-დაწონეთ ყველა ვარიანტი.
♊ ტყუპები (21 მაისი - 20 ივნისი)
კომუნიკაციის დღეა – სწორი სიტყვებით ბევრ რამეს მოაგვარებთ. ოჯახში მოსალოდნელია სიახლეები, შესაძლოა ვინმე სტუმრად მოვიდეს. კარიერაში საინტერესო შემოთავაზებები გელოდებათ. ბიზნესში კი მეტი დაკვირვება გმართებთ, რომ არ გაებათ ილუზიებში.
♋ კირჩხიბი (21 ივნისი - 22 ივლისი)
დღეს ემოციები ზედმეტია – იმოქმედეთ ცივი გონებით. ოჯახში შეძლებთ რთული თემების მოგვარებას. ბიზნესში კი ფრთხილად იყავით ფინანსურ ოპერაციებთან. შეიძლება გეჩვენოთ, რომ რაღაც კარგად მიდის, მაგრამ რეალურად სიღრმისეული ანალიზი გჭირდებათ.
♌ ლომი (23 ივლისი - 22 აგვისტო)
ენერგიული დღეა, მაგრამ ამ ენერგიას სწორად უნდა მართოთ. ოჯახში შესაძლოა ვინმეს თქვენი მხარდაჭერა დასჭირდეს. კარიერაში კარგი შანსი გაქვთ გამოიჩინოთ თავი, ხოლო ბიზნესში მოსალოდნელია წარმატებული მოლაპარაკებები, განსაკუთრებით თუ ახალ კონტაქტებს იპოვით.
♍ ქალწული (23 აგვისტო - 22 სექტემბერი)
მუშაობას და დეტალებზე კონცენტრირებას დღეს ვერაფერი შეგიშლით. ოჯახში სიმშვიდეა, მაგრამ ვიღაცას შეიძლება თქვენი დახმარება სჭირდებოდეს. ბიზნესში მოსალოდნელია ახალი პროექტები, თუმცა სჯობს, სიფრთხილით მიხედოთ.
♎ სასწორი (23 სექტემბერი - 22 ოქტომბერი)
დღეს ბალანსის დაცვა გაგიჭირდებათ, მაგრამ მაინც ეცადეთ. ოჯახში შესაძლებელია დაუგეგმავი მოვლენა, რომელიც თქვენს გეგმებს შეცვლის. კარიერაში არ მიიღოთ მნიშვნელოვანი გადაწყვეტილებები, ხოლო ბიზნესში კი კარგი დღეა ახალი კონტაქტებისთვის.
♏ მორიელი (23 ოქტომბერი - 21 ნოემბერი)
დღეს ინტუიციას უნდა ენდოთ – სწორად გაჩვენებთ გზას. ოჯახში შესაძლოა ვიღაცის ემოციური მხარდაჭერა დაგჭირდეთ. ბიზნესში ფრთხილად იყავით კონკურენტებთან, შესაძლოა კულისებში რაღაც ხდებოდეს.
♐ მშვილდოსანი (22 ნოემბერი - 21 დეკემბერი)
აქტიური და მოვლენებით დატვირთული დღეა. ოჯახში შეიძლება სიურპრიზი გელოდოთ. კარიერაში ახალი შესაძლებლობები ჩანს, მაგრამ სწრაფი გადაწყვეტილებების მიღება სჯობს, ყურადღებით. ბიზნესში კი სჯობს, დეტალებს უფრო ჩაუღრმავდეთ.
♑ თხის რქა (22 დეკემბერი - 19 იანვარი)
მოთმინება და სიფრთხილე დღეს თქვენი მთავარი მოკავშირეებია. ოჯახში მოსალოდნელია მნიშვნელოვანი საუბრები. კარიერაში წინსვლის შანსი გაქვთ, მაგრამ მეტი ინიციატივაა საჭირო. ბიზნესში ფული ფრთხილად უნდა განკარგოთ.
♒ მერწყული (20 იანვარი - 18 თებერვალი)
დღეს ბევრი იდეა გექნებათ, მაგრამ აუცილებელია რეალიზაციაც. ოჯახში კარგი დროა ურთიერთობების გასამყარებლად. ბიზნესში კი, თუ სწორ ნაბიჯებს გადადგამთ, დღეს დადებით შედეგებს მიიღებთ.
♓ თევზები (19 თებერვალი - 20 მარტი)
დღეს ემოციური სტაბილურობა მნიშვნელოვანია – ნუ მისცემთ უფლებას სხვებს, რომ თქვენზე ზედმეტად იმოქმედონ. ოჯახში სიმშვიდე გჭირდებათ, ხოლო კარიერაში მცირე დაძაბულობა შეიძლება წარმოიშვას, მაგრამ ეს დროებითია. ბიზნესში კი მოგების შანსი გაქვთ, თუ სწორ გზას აირჩევთ.
„სუფრა - ასე ჰქვია ქართულ მოლხენა-დროსტარებას, რომელიც სტუმართმოყვარეობისა და მხიარულების განსახიერებას წარმოადგენს. რომელი კერძებს მიირთმევენ ქართველები სტუმრებთან ერთად? ჩვენი კორესპონდენტი შეეცადა ქართული სუფრის დიდებულება ეჩვენებინა და დარწმუნდებით, რომ ეს მართლაც კარგად გამოუვიდა“, - ასე იწყება გერმანულ გაზეთ „ფრანკფურტერ ალგემაინე ცაითუნგში“ (Frankfurter Allgemeine Zeitung) გამოქვეყნებული სტატია სათაურით „ქართული სამზარეულოს მრავალფეროვნება“ (ავტორი - მაიკე ფონ გალენი).
გთავაზობთ პუბლიკაციას შემოკლებით:
„როცა მივედით, მაგიდა უკვე გაშლილი დაგვხვდა: თეფშებზე დაწყობილი ყველით და ლორით, ნიგვზის ფარშიანი ბადრიჯნით, მხალეულობით, მწვანილით, კიტრით და პომიდორით... მათ შორის ჩადგმულია გრაფინები მოცხარის წვენით და ტარხუნის ლიმონათის ბოთლებით. ოფიციანტი წითელ ღვინოს ბოკალებში ასხამს. გარეთ თბილისური საღამოა, რესტორან „რიგის“ დარბაზში გაშლილ გრძელ მაგიდაზე კი ქართული სუფრა - ქართული ქეიფი იწყება.
ისინი, რომლებიც ქართულ სამზარეულოს არ იცნობენ, მადააღძრულები სწრაფად მიირთმევენ სიმინდის ფქვილისაგან გამომცხვარ თბილ მჭადებს, სალათებს და ყველს. მაგრამ ვინც იცის, ის ნელ-ნელა ჭამს და მთავარს ელოდება...
ქართველი ქალბატონი თიკო ტუსკაძე, რომელიც ლონდონში ცხოვრობს, მაგრამ ახლა სამშობლოში იმყოფება, ჩვენი გიდის როლს ასრულებს და ქართულ სუფრას გვაცნობს როგორც „გემრიელი საჭმელების უსასრულო რიგს“. იგი კულინარული წიგნის ავტორია და გვიხსნის, თუ რომელი საჭმელი როგორ მივირთვათ.
ზოგიერთმა უკვე საკმაო რაოდენობის სალათა მიირთვა, რომ მაგიდაზე ახალი კერძები მოაქვთ - მოხრაკულ-მოთუშული სოკო, ხაჭაპური, ხორცით მომზადებული კერძები... საჭმლით სავსე თეფშები სულ უფრო მრავლდება და მაგიდაზე თავისუფალი სივრცე მცირდება, თუმცა ახალ-ახალი ნუგბარისათვის ადგილი მოიძებნება.
„სტუმართმოყვარეობა - ქართული კულტურის განუყოფელ ნაწილს წარმოადგენს, რაც კარგად არის გამოხატული ქართულ სუფრაში, როცა მაგიდას ეროვნულ სამზარეულოს კერზები ამშვენებს“, - განმარტავს მაკა თარაშვილი. რა თქმა უნდა, იგი ახალბედა სუფრის წევრებისაგან განსხვავებით, შეცდომებს არ უშვებს და ყველაფერს ერთად არ მიირთმევს. მან კარგად იცის, რა როდის უნდა მიირთვას და უცხოელ სტუმრებს ჭამის საიდუმლოებას ასწავლის: როდის დგება მწვადის, „ჩაქაფულის და საჭმელების მიღების დრო...
ქართული ტრადიციის თანახმად, სუფრაზე იმდენი საჭმელი უნდა იყოს, რომ სტუმრების წასვლის შემდეგაც საკმაო რაოდენობით უნდა დარჩეს: „სუფრა, რომელზეც არაფერი აღარ რჩება, საქართველოში არ არსებობს“, - ამბობს მაკა თარაშვილი, - მასპინძლები იფიქრებენ, რომ სტუმრები მშივრები დარჩნენ. ამიტომ ყველაფერი უამრავია“.
რესტორანი „ქეთო და კოტე“ ძველი თბილისის უბანში, შემაღლებულ ადგილზე მდებარეობს. დარბაზში მყუდრო გარემოა შექმნილი. მაგიდები ყოველთვის მდიდრულადაა გაშლილი - ტრადიციული კერძები თანამედროვე სტილითაა გაფორმებული. თავდაპირველად თვენ მოგართმევენ ცივ და ვეგეტარიანულ კერძებს, ბოსტნეულს, შემდეგ გამომცხავარს, ცომეულს, ბოლოს კი ხორცით მომზადებულ საჭმელებს.
ქართული სუფრის ტრადიციაა თამადა, ანუ დროსტარების ხელმძღვანელი. იგი სუფრის თავში ზის და სადღეგრძელოებს ამბობს. რესტორან „შატო მუხრანში“, სადაც ჩვენ ვიყავით (თბილისიდან ერთი საათის სავალზე), მეღვინე პატრიკ ჰონეფმა ჩვენი სტუმრობის სადიდებელი სადღეგრძელო წარმოსთქვა. გერმანელი მეღვინე უკვე მრავალი წელია საქართველოში ცხოვრობს, ოჯახიც აქ ჰყავს. პატრიკი მადლობას გვიხდის სტუმრობისათვის, რომ გერმანელი ტურისტები საქართველოთი დაინტერესდნენ და კავკასიურ ქვეყანას ეწვივნენ.
მასპინძელი გვიხსნის, რომ სუფრის თამადა ყურადღებით ისმენს სტუმრების საუბარს სადღეგრძელოებისათვის იმპულსის მისაცემად. იგი დისკუსიას ზომიერ მიმართულებას აძლევს და განწყობას ამაღლებს. ამიტომაც თამადა ისეთი პიროვნებაა, რომელიც ცნობილია თავისი კეთილი ხასიათით, გონებამახვილობით და ინტელექტით.
თუ როგორ მზადდება კლასიკური ქართული კერძები, ამას თქვენ თბილისიდან საკმაოდ მოშორებით, კახეთში გაიგებთ, სადაც ღვინის კომპანია „შუმის“ რესტორანი მდებარეობს. აქ სტუმარი საკუთარი თვალით ხედავს, თუ როგორ ცხვება ქართული თონის პური, როგორ კეთდება ხინკალი, რომელიც ქართული სამზარეულოს ერთ-ერთ დიდებულ და გემრიელ კერძს წარმოადგენს.