18 აგვისტო — გრიგორიანული კალენდრის 230-ე დღე (ნაკიან წლებში — 231-ე დღე). წლის ბოლომდე დარჩენილია 135 დღე.
დღის მოვლენები
ძვ. წ. 753 : რომაელებმა საბინელი ქალები მოიტაცეს.
1201 : ქალაქი რიგა დაფუძნდა.
1634 : ურბენ გრანდიე ჯადოქრობის ცილისწამებით კოცონზე დაწვეს ცოცხლად ლუდანში, საფრანგეთი.
1786 : დაფუძნდა რეიკიავიკი.
1812 : პირველი მსოფლიო ომი — სმოლენსკის ბრძოლაში რუსები დამარცხდნენ.
1845 : დაარსდა რუსეთის გეოგრაფიული საზოგადოება.
1868 : ფრანგმა ასტრონომმა პიერ ჟულს სეზარ ჟანსენმა ჰელიუმი აღმოაჩინა.
1877 : ესაფ ჰოლმა მარსის თანამგზავრი ფობოსი აღმოაჩინა.
1920 : აშშ-ის კონსტიტუციის მე-19 დამატებით ქალებს არჩევნებში ხმის უფლება მიეცათ.
1941 : ჰიტლერის ბრძანებით დროებით შეწყდა ნაცისტურ გერმანიაში სულიერად ავადმყოფთა და ხეიბართა ევთანაზია მასიური პროტესტების გამო.
1958 : ვლადიმირ ნაბოკოვის გახმაურებული რომანი „ლოლიტა“ გამოქვეყნდა აშშ-ში.
1961 : გერმანიის ქალაქ ჰამბურგში გაიმართა „The Beatles-ის“ პირველი კონცერტი. სწორედ ეს დღე ითვლება ჯგუფის დააარსების თარიღად.
1991 : საბჭოთა კავშირის ლიდერს მიხაილ გორბაჩოვს ყირიმზე შვებულებაში ყოფნისას გკჩპ-მ შინა პატრიმრობა მიუსაჯა.
2005 : მასიურმა ელექტროენერგიის კრიზისმა ინდონეზიის კუნძულ იავაზე 100 მილიონი ადამიანი მოიცვა.
2009 : საქართველომ დსთ-დან გამოსვლის პროცესი დაასრულა.
2011 : ჯგუფ The Beatles-ის დაარსებიდან 50 წელი შესრულდა. 1961 წლის 18 აგვისტოს გერმანიის ქალაქ ჰამბურგში გაიმართა The Beatles-ის პირველი კონცერტი. სწორედ ეს დღე ითვლება ჯგუფის დაარსების თარიღად.
ამ დღეს დაბადებულნი
1414 : ჯამი — სპასრსი პოეტი
1450 : მარულიჩი, მარკო — ხორვატი პოეტი
1692 : ბურბონი, ლუი ანრი — საფრანგეთის პრემიერ მინისტრი
1750 : სალიერი, ანტონიო — იტალიელი კომპოზიტორი
1830 : ფრანც იოსები I — ავსტრიის იმპერატორი
1969 : ედვარდ ნორტონი — ამერიკელი მსახიობი
1984 : გიორგი ანწუხელიძე — საქართველოს ეროვნული გმირი
ამ დღეს გარდაცვლილნი
353 : დეცენტიუსი — რომაელი უზურპატორი
472 : რიციმერი — რომაელი გენერალი
1227 : ჩინგიზ-ყაენი — ერთიანი მონღოლური სახელმწიფოს დამმარსებელი
1258 : თეოდორე I — ნიკეის იმპერატორი
1276 : ადრიანე V — რომის პაპი
1503 : ალექსანდრე VI — რომის პაპი
1559 : პავლე IV — რომის პაპი
1620 : ვანლი — ჩინეთის იმპერატორი
1765 : ფრანცისკ I — საღვთო რომის იმპერიის იმპერატორი
1850 : ბალზაკი, ონორე დე — ფრანგი მწერალი.
1962 : მაქს ფაბიანი — იტალიელ-სლოვენიელი არქიტექტორი.
1963 : გიგოლოვი, მიხეილ — ქირურგი.
2018 : კოფი ანანი — გაეროს გენერალური მდივანი.
დღესასწაულები
მართლმადიდებელი ეკლესია აღნიშნავს შემდეგი წმინდანების ხსენების დღეს:
წმინდა ევსეგნიოსი
პონტიოს რომაელი, წმინდა ანტერი და წმინდა ფაბიოსი
კანტიდი, კანტიდიანე და სიბელი
მართალი ნონა
„სუფრა - ასე ჰქვია ქართულ მოლხენა-დროსტარებას, რომელიც სტუმართმოყვარეობისა და მხიარულების განსახიერებას წარმოადგენს. რომელი კერძებს მიირთმევენ ქართველები სტუმრებთან ერთად? ჩვენი კორესპონდენტი შეეცადა ქართული სუფრის დიდებულება ეჩვენებინა და დარწმუნდებით, რომ ეს მართლაც კარგად გამოუვიდა“, - ასე იწყება გერმანულ გაზეთ „ფრანკფურტერ ალგემაინე ცაითუნგში“ (Frankfurter Allgemeine Zeitung) გამოქვეყნებული სტატია სათაურით „ქართული სამზარეულოს მრავალფეროვნება“ (ავტორი - მაიკე ფონ გალენი).
გთავაზობთ პუბლიკაციას შემოკლებით:
„როცა მივედით, მაგიდა უკვე გაშლილი დაგვხვდა: თეფშებზე დაწყობილი ყველით და ლორით, ნიგვზის ფარშიანი ბადრიჯნით, მხალეულობით, მწვანილით, კიტრით და პომიდორით... მათ შორის ჩადგმულია გრაფინები მოცხარის წვენით და ტარხუნის ლიმონათის ბოთლებით. ოფიციანტი წითელ ღვინოს ბოკალებში ასხამს. გარეთ თბილისური საღამოა, რესტორან „რიგის“ დარბაზში გაშლილ გრძელ მაგიდაზე კი ქართული სუფრა - ქართული ქეიფი იწყება.
ისინი, რომლებიც ქართულ სამზარეულოს არ იცნობენ, მადააღძრულები სწრაფად მიირთმევენ სიმინდის ფქვილისაგან გამომცხვარ თბილ მჭადებს, სალათებს და ყველს. მაგრამ ვინც იცის, ის ნელ-ნელა ჭამს და მთავარს ელოდება...
ქართველი ქალბატონი თიკო ტუსკაძე, რომელიც ლონდონში ცხოვრობს, მაგრამ ახლა სამშობლოში იმყოფება, ჩვენი გიდის როლს ასრულებს და ქართულ სუფრას გვაცნობს როგორც „გემრიელი საჭმელების უსასრულო რიგს“. იგი კულინარული წიგნის ავტორია და გვიხსნის, თუ რომელი საჭმელი როგორ მივირთვათ.
ზოგიერთმა უკვე საკმაო რაოდენობის სალათა მიირთვა, რომ მაგიდაზე ახალი კერძები მოაქვთ - მოხრაკულ-მოთუშული სოკო, ხაჭაპური, ხორცით მომზადებული კერძები... საჭმლით სავსე თეფშები სულ უფრო მრავლდება და მაგიდაზე თავისუფალი სივრცე მცირდება, თუმცა ახალ-ახალი ნუგბარისათვის ადგილი მოიძებნება.
„სტუმართმოყვარეობა - ქართული კულტურის განუყოფელ ნაწილს წარმოადგენს, რაც კარგად არის გამოხატული ქართულ სუფრაში, როცა მაგიდას ეროვნულ სამზარეულოს კერზები ამშვენებს“, - განმარტავს მაკა თარაშვილი. რა თქმა უნდა, იგი ახალბედა სუფრის წევრებისაგან განსხვავებით, შეცდომებს არ უშვებს და ყველაფერს ერთად არ მიირთმევს. მან კარგად იცის, რა როდის უნდა მიირთვას და უცხოელ სტუმრებს ჭამის საიდუმლოებას ასწავლის: როდის დგება მწვადის, „ჩაქაფულის და საჭმელების მიღების დრო...
ქართული ტრადიციის თანახმად, სუფრაზე იმდენი საჭმელი უნდა იყოს, რომ სტუმრების წასვლის შემდეგაც საკმაო რაოდენობით უნდა დარჩეს: „სუფრა, რომელზეც არაფერი აღარ რჩება, საქართველოში არ არსებობს“, - ამბობს მაკა თარაშვილი, - მასპინძლები იფიქრებენ, რომ სტუმრები მშივრები დარჩნენ. ამიტომ ყველაფერი უამრავია“.
რესტორანი „ქეთო და კოტე“ ძველი თბილისის უბანში, შემაღლებულ ადგილზე მდებარეობს. დარბაზში მყუდრო გარემოა შექმნილი. მაგიდები ყოველთვის მდიდრულადაა გაშლილი - ტრადიციული კერძები თანამედროვე სტილითაა გაფორმებული. თავდაპირველად თვენ მოგართმევენ ცივ და ვეგეტარიანულ კერძებს, ბოსტნეულს, შემდეგ გამომცხავარს, ცომეულს, ბოლოს კი ხორცით მომზადებულ საჭმელებს.
ქართული სუფრის ტრადიციაა თამადა, ანუ დროსტარების ხელმძღვანელი. იგი სუფრის თავში ზის და სადღეგრძელოებს ამბობს. რესტორან „შატო მუხრანში“, სადაც ჩვენ ვიყავით (თბილისიდან ერთი საათის სავალზე), მეღვინე პატრიკ ჰონეფმა ჩვენი სტუმრობის სადიდებელი სადღეგრძელო წარმოსთქვა. გერმანელი მეღვინე უკვე მრავალი წელია საქართველოში ცხოვრობს, ოჯახიც აქ ჰყავს. პატრიკი მადლობას გვიხდის სტუმრობისათვის, რომ გერმანელი ტურისტები საქართველოთი დაინტერესდნენ და კავკასიურ ქვეყანას ეწვივნენ.
მასპინძელი გვიხსნის, რომ სუფრის თამადა ყურადღებით ისმენს სტუმრების საუბარს სადღეგრძელოებისათვის იმპულსის მისაცემად. იგი დისკუსიას ზომიერ მიმართულებას აძლევს და განწყობას ამაღლებს. ამიტომაც თამადა ისეთი პიროვნებაა, რომელიც ცნობილია თავისი კეთილი ხასიათით, გონებამახვილობით და ინტელექტით.
თუ როგორ მზადდება კლასიკური ქართული კერძები, ამას თქვენ თბილისიდან საკმაოდ მოშორებით, კახეთში გაიგებთ, სადაც ღვინის კომპანია „შუმის“ რესტორანი მდებარეობს. აქ სტუმარი საკუთარი თვალით ხედავს, თუ როგორ ცხვება ქართული თონის პური, როგორ კეთდება ხინკალი, რომელიც ქართული სამზარეულოს ერთ-ერთ დიდებულ და გემრიელ კერძს წარმოადგენს.