15 ნოემბრიდან საქართველოში კომპანია Google-ის საგადახდო აპლიკაცია - Google საფულე (Google Wallet) ამოქმედდა. მათ, ვისაც Android-ის ტელეფონი აქვს, შესაძლებლობა აქვთ ისარგებლონ ამ საგადახდო სისტემით და გადახდები ტელეფონის პოსტერმინალზე ერთი დადებით განახორციელონ.
რა უპირატესობა აქვს Google Pay-ის პლასტიკურ ბარათთან შედარებით? - ამ საკითხზე გადაცემა BMGDRIVE-ში სტუმრობისას „თიბისი“ გადახდების ლიგის ლიდერმა, მაკო გოგიამ ისაუბრა. მისი თქმით, Google Pay-ის მთავარი უპირატესობა მისი უსაფრთხოებაა.
„ეს არის მსოფლიოში ერთ-ერთი უსაფრთხო გადახდის მეთოდი, ვინაიდან, ამ სისტემის უკან საკმაოდ ახალი ტექნოლოგიური გადაწყვეტილება დგას. ტელეფონში ბარათის დამატებისას, ვირტუალური ბარათის უნიკალური ნომერი გენერირდება და არ ხდება თქვენი რეალური ფიზიკური ბარათის მონაცემების შენახვა. გარდა ამისა, თავად ამ მოწყობილობაში ჩადებული არის უსაფრთხოების დამატებითი პარამეტრები, რაც გულისხმობს იმას, რომ ყოველი გადახდისას უნიკალური გასაღები გენერირდება, რომლითაც ხდება თქვენი გადახდის ხელმოწერა და დადასტურება“, - აცხადებს მაკო გოგია.
როგორც ის განმარტავს, Google Pay-ს კიდევ ერთი უპირატესობა ის არის, რომ ის სწრაფი გადახდის საშუალებაა და მომხმარებლის დროს მნიშვნელოვნად ზოგავს.
„გადახდა ხდება სწრაფად, ტელეფონი სულ თან გაქვს და არ გჭირდება დამატებით ბარათის მოძიება. გარდა ამისა, გარკვეული თანხის ქვემოთ არ არის აუცილებელი აპლიკაციაში შესვლა, საკმარისია მხოლოდ ეკრანის გააქტიურება.
Google Pay მოწყობილობით შეგიძლიათ გადაიხადოთ, ელექტრონულ კომერციაში ივაჭროთ და ასევე ბანკომატიდან თანხა გაანაღდოთ“ , - განაცხადა „თიბისი“ გადახდების ლიგის ლიდერმა, მაკო გოგიამ.
მისი თქმით, იმ შემთხვევაში, თუ მომხმარებელი მობილურს დაკარგავს, მას როგორც Google-ის, ასევე ბანკის დახმარებით შეუძლია მოწყობილობის დაბლოკვა ისე, რომ ფიზიკური ბარათი არ დაიბლოკოს.
„სუფრა - ასე ჰქვია ქართულ მოლხენა-დროსტარებას, რომელიც სტუმართმოყვარეობისა და მხიარულების განსახიერებას წარმოადგენს. რომელი კერძებს მიირთმევენ ქართველები სტუმრებთან ერთად? ჩვენი კორესპონდენტი შეეცადა ქართული სუფრის დიდებულება ეჩვენებინა და დარწმუნდებით, რომ ეს მართლაც კარგად გამოუვიდა“, - ასე იწყება გერმანულ გაზეთ „ფრანკფურტერ ალგემაინე ცაითუნგში“ (Frankfurter Allgemeine Zeitung) გამოქვეყნებული სტატია სათაურით „ქართული სამზარეულოს მრავალფეროვნება“ (ავტორი - მაიკე ფონ გალენი).
გთავაზობთ პუბლიკაციას შემოკლებით:
„როცა მივედით, მაგიდა უკვე გაშლილი დაგვხვდა: თეფშებზე დაწყობილი ყველით და ლორით, ნიგვზის ფარშიანი ბადრიჯნით, მხალეულობით, მწვანილით, კიტრით და პომიდორით... მათ შორის ჩადგმულია გრაფინები მოცხარის წვენით და ტარხუნის ლიმონათის ბოთლებით. ოფიციანტი წითელ ღვინოს ბოკალებში ასხამს. გარეთ თბილისური საღამოა, რესტორან „რიგის“ დარბაზში გაშლილ გრძელ მაგიდაზე კი ქართული სუფრა - ქართული ქეიფი იწყება.
ისინი, რომლებიც ქართულ სამზარეულოს არ იცნობენ, მადააღძრულები სწრაფად მიირთმევენ სიმინდის ფქვილისაგან გამომცხვარ თბილ მჭადებს, სალათებს და ყველს. მაგრამ ვინც იცის, ის ნელ-ნელა ჭამს და მთავარს ელოდება...
ქართველი ქალბატონი თიკო ტუსკაძე, რომელიც ლონდონში ცხოვრობს, მაგრამ ახლა სამშობლოში იმყოფება, ჩვენი გიდის როლს ასრულებს და ქართულ სუფრას გვაცნობს როგორც „გემრიელი საჭმელების უსასრულო რიგს“. იგი კულინარული წიგნის ავტორია და გვიხსნის, თუ რომელი საჭმელი როგორ მივირთვათ.
ზოგიერთმა უკვე საკმაო რაოდენობის სალათა მიირთვა, რომ მაგიდაზე ახალი კერძები მოაქვთ - მოხრაკულ-მოთუშული სოკო, ხაჭაპური, ხორცით მომზადებული კერძები... საჭმლით სავსე თეფშები სულ უფრო მრავლდება და მაგიდაზე თავისუფალი სივრცე მცირდება, თუმცა ახალ-ახალი ნუგბარისათვის ადგილი მოიძებნება.
„სტუმართმოყვარეობა - ქართული კულტურის განუყოფელ ნაწილს წარმოადგენს, რაც კარგად არის გამოხატული ქართულ სუფრაში, როცა მაგიდას ეროვნულ სამზარეულოს კერზები ამშვენებს“, - განმარტავს მაკა თარაშვილი. რა თქმა უნდა, იგი ახალბედა სუფრის წევრებისაგან განსხვავებით, შეცდომებს არ უშვებს და ყველაფერს ერთად არ მიირთმევს. მან კარგად იცის, რა როდის უნდა მიირთვას და უცხოელ სტუმრებს ჭამის საიდუმლოებას ასწავლის: როდის დგება მწვადის, „ჩაქაფულის და საჭმელების მიღების დრო...
ქართული ტრადიციის თანახმად, სუფრაზე იმდენი საჭმელი უნდა იყოს, რომ სტუმრების წასვლის შემდეგაც საკმაო რაოდენობით უნდა დარჩეს: „სუფრა, რომელზეც არაფერი აღარ რჩება, საქართველოში არ არსებობს“, - ამბობს მაკა თარაშვილი, - მასპინძლები იფიქრებენ, რომ სტუმრები მშივრები დარჩნენ. ამიტომ ყველაფერი უამრავია“.
რესტორანი „ქეთო და კოტე“ ძველი თბილისის უბანში, შემაღლებულ ადგილზე მდებარეობს. დარბაზში მყუდრო გარემოა შექმნილი. მაგიდები ყოველთვის მდიდრულადაა გაშლილი - ტრადიციული კერძები თანამედროვე სტილითაა გაფორმებული. თავდაპირველად თვენ მოგართმევენ ცივ და ვეგეტარიანულ კერძებს, ბოსტნეულს, შემდეგ გამომცხავარს, ცომეულს, ბოლოს კი ხორცით მომზადებულ საჭმელებს.
ქართული სუფრის ტრადიციაა თამადა, ანუ დროსტარების ხელმძღვანელი. იგი სუფრის თავში ზის და სადღეგრძელოებს ამბობს. რესტორან „შატო მუხრანში“, სადაც ჩვენ ვიყავით (თბილისიდან ერთი საათის სავალზე), მეღვინე პატრიკ ჰონეფმა ჩვენი სტუმრობის სადიდებელი სადღეგრძელო წარმოსთქვა. გერმანელი მეღვინე უკვე მრავალი წელია საქართველოში ცხოვრობს, ოჯახიც აქ ჰყავს. პატრიკი მადლობას გვიხდის სტუმრობისათვის, რომ გერმანელი ტურისტები საქართველოთი დაინტერესდნენ და კავკასიურ ქვეყანას ეწვივნენ.
მასპინძელი გვიხსნის, რომ სუფრის თამადა ყურადღებით ისმენს სტუმრების საუბარს სადღეგრძელოებისათვის იმპულსის მისაცემად. იგი დისკუსიას ზომიერ მიმართულებას აძლევს და განწყობას ამაღლებს. ამიტომაც თამადა ისეთი პიროვნებაა, რომელიც ცნობილია თავისი კეთილი ხასიათით, გონებამახვილობით და ინტელექტით.
თუ როგორ მზადდება კლასიკური ქართული კერძები, ამას თქვენ თბილისიდან საკმაოდ მოშორებით, კახეთში გაიგებთ, სადაც ღვინის კომპანია „შუმის“ რესტორანი მდებარეობს. აქ სტუმარი საკუთარი თვალით ხედავს, თუ როგორ ცხვება ქართული თონის პური, როგორ კეთდება ხინკალი, რომელიც ქართული სამზარეულოს ერთ-ერთ დიდებულ და გემრიელ კერძს წარმოადგენს.