ვერძი (21 მარტი - 20 აპრილი)
ამ დღეს მიზნის მისაღწევად დაბრკოლებების გადალახვა მოგიწევთ. ხელსაყრელი დროა მემკვიდრეობის, საოჯახო ბიზნესის, წარმოების რეორგანიზაციის და სახლის რემონტის საკითხების მოსაგვარებლად. შეიძლება საყვარელი ადამიანების გულისთვის თავისუფლების გაწირვა მოგიწიოთ.
კურო (21 აპრილი - 21 მაისი)
შესანიშნავი დღეა ახლო ნათესავებთან და საქმიან პარტნიორებთან ურთიერთობისთვის. გახსოვდეთ, რომ თანამშრომლობა საუკეთესო შედეგს მაშინ მოიტანს, როდესაც მხარეებს საერთო პროექტი აერთიანებს. ამ დღეს პირად ურთიერთობებში სულიერი სიახლოვე და ჰარმონია განსაკუთრებით მნიშვნელოვანი იქნება. სტრესი და ფსიქოლოგიური გადაღლა შეიძლება კონფლიქტის მიზეზი გახდეს.
ტყუპები (22 მაისი - 21 ივნისი)
ფინანსური სირთულეების დასაძლევად, საბინაო და ოჯახური საკითხების მოსაგვარებლად ხანგრძლივი მუშაობა მოგიწევთ. შემოსავლის დამატებით წყაროზე უარს ნუ იტყვით, მაგრამ სიფრთხილით მოეკიდეთ და ცხოვრების მთავარ მიზნად ნუ აქცევთ. არახელსაყრელი დღეა კულინარიული ექსპერიმენტებისა და სარისკო გადაწყვეტილებებისთვის.
კირჩხიბი (22 ივნისი - 22 ივლისი)
ამ დღეს უნდა იაქტიუროთ, წინააღმდეგ შემთხვევაში თქვენი სტრესის დონე გაიზრდება. უსაქმოდ ჯდომას და წუწუნს გამოსავლის ძიება სჯობს, რომელსაც აუცილებლად იპოვით. ყველაზე აქტიური და ენერგიული პირად უსაფრთხოებასთან და შვილების ინტერესებთან დაკავშირებულ სიტუაციებში იქნებით.
ლომი (23 ივლისი - 23 აგვისტო)
ამ დღეს ფარული პირადი მოტივები გამოძრავებთ. სწორედ ისინი წარმართავენ თქვენს ქმედებებს. არ არის გამორიცხული ოჯახში არეულობა და ქაოსი. ეცადეთ, ემოციური ენერგია სამუშაოსკენ მიმართოთ და არა განცდებისკენ. უძრავ ქონებასთან ან სახლის რემონტთან დაკავშირებულ საკითხებში მეტი აქტიურობისა და ძალისხმევის გამოჩენა მოგიწევთ.
ქალწული (24 აგვისტო - 23 სექტემბერი)
გირჩევთ, ლაპარაკიდან საქმეზე გადახვიდეთ და ბევრს მოასწრებთ. ამ დღეს შესაძლებლობა გაქვთ, რომ რამდენიმე მიმართულებით ერთდროულად იმოქმედოთ და სიტუაციიდან გამომდინარე სწორი გზა აირჩიოთ. მეგობრები ან ახლო ნათესავები თქვენი საუკეთესო დამხმარეები იქნებიან, თუმცა, შესაძლოა, ერთ-ერთ მათგანთან ურთიერთობა გაწყვიტოთ. სიახლეებისა და ექსპერიმენტებისთვის არახელსაყრელი დღეა.
სასწორი (24 სექტემბერი - 23 ოქტომბერი)
მონდომებული და მიზანსწრაფული ხართ, მაგრამ შედეგის მისაღწევად მხოლოდ ეს საკმარისი არ იქნება. დაწყებული საქმის წარმატებით დასრულებისთვის ინიციატივის გამოჩენა და გამჭრიახობა დაგჭირდებათ.
გირჩევთ, სამსახურში უფროსის მიმართ თანაგრძნობა გამოიჩინოთ.
პირად ცხოვრებაში ეცადეთ, ემოციები შეიკავოთ. წინააღმდეგ შემთხვევაში შეიძლება, სერიოზული უთანხმოება წარმოიშვას.
მორიელი (24 ოქტომბერი - 22 ნოემბერი)
შესანიშნავი დღეა ახალი ინიციატივის გამოჩენისთვის. მით უმეტეს, რომ მინიმალური ძალისხმევით ბევრის მიღწევა შეიძლება. თქვენთვის პირადი მოთხოვნების დაკმაყოფილება ან გავლენის სფეროს გაფართოება საუკეთესო სტიმული იქნება. შემდეგ საფეხურზე ასასვლელად პასიურობის დაძლევა მოგიწევთ.
მშვილდოსანი (23 ნოემბერი - 21 დეკემბერი)
დაღლილობა მთელი დღის განმავლობაში გაგყვებათ. ჩვეულ რიტმში დასაბრუნებლად, დრო უნდა გამოძებნოთ და საკუთარ თავს დასვენების უფლება მისცეთ. ცოტა ხნით მარტო დარჩენდა და ფსიქოლოგიური განტვირთვა დაგეხმარებათ, ყველაფერი თავის ადგილზე დააყენოთ.
ბიზნესში ნუ ჩაებმებით სარისკო საქმეში, თუ არ გაქვთ ძლიერი მხარდაჭერა.
თხის რქა (22 დეკემბერი - 20 იანვარი)
უსამართლობის მიმართ გამძაფრებული პროტესტი გაქვთ, ნებისმიერ წვრილმანზე ბრაზდებით და განწყობა დიდი ხნით გიფუჭდებათ. შეეგუეთ, რომ ასეთი მდგომარეობა რამდენიმე დღე გაგრძელდება. ეცადეთ, ცუდი ფიქრებისგან გათავისუფლდეთ და ემოციების მართვა მოახერხოთ.
მერწყული (21 იანვარი - 18 თებერვალი)
ამ დღის მთავარ ამოცანასთან გამკლავება თქვენგან უზარმაზარ ფიზიკურ თუ გონებრივ ძალისხმევას მოითხოვს. ამასთან, გამორიცხული არ არის, რომ თქვენი კარიერა ან ოჯახური კეთილდღეობა პირდაპირ ამაზეა დამოკიდებული. ვიღაცების არაპროგნოზირებადმა ქცევებმა თქვენს საქმიანობას ხელი არ უნდა შეუშალოს. მომსახურებისა და კვების სფეროებში შეიძლება საუკეთესო შედეგებს მიაღწიოთ.
თევზები (19 თებერვალი - 20 მარტი)
ის, რაც სხვებისთვის დაბრკოლებას წარმოადგენს, შეიძლება თქვენთვის სასარგებლოდ გამოიყენოთ. თუმცა ახალი საქმის დაწყება რამდენიმე დღით უნდა გადადოთ, რადგან ამ დღეს წარმატებას ვერ მიაღწევთ. ეცადეთ პარტნიორს უფრო ხშირად მოუსმინოთ.
„სუფრა - ასე ჰქვია ქართულ მოლხენა-დროსტარებას, რომელიც სტუმართმოყვარეობისა და მხიარულების განსახიერებას წარმოადგენს. რომელი კერძებს მიირთმევენ ქართველები სტუმრებთან ერთად? ჩვენი კორესპონდენტი შეეცადა ქართული სუფრის დიდებულება ეჩვენებინა და დარწმუნდებით, რომ ეს მართლაც კარგად გამოუვიდა“, - ასე იწყება გერმანულ გაზეთ „ფრანკფურტერ ალგემაინე ცაითუნგში“ (Frankfurter Allgemeine Zeitung) გამოქვეყნებული სტატია სათაურით „ქართული სამზარეულოს მრავალფეროვნება“ (ავტორი - მაიკე ფონ გალენი).
გთავაზობთ პუბლიკაციას შემოკლებით:
„როცა მივედით, მაგიდა უკვე გაშლილი დაგვხვდა: თეფშებზე დაწყობილი ყველით და ლორით, ნიგვზის ფარშიანი ბადრიჯნით, მხალეულობით, მწვანილით, კიტრით და პომიდორით... მათ შორის ჩადგმულია გრაფინები მოცხარის წვენით და ტარხუნის ლიმონათის ბოთლებით. ოფიციანტი წითელ ღვინოს ბოკალებში ასხამს. გარეთ თბილისური საღამოა, რესტორან „რიგის“ დარბაზში გაშლილ გრძელ მაგიდაზე კი ქართული სუფრა - ქართული ქეიფი იწყება.
ისინი, რომლებიც ქართულ სამზარეულოს არ იცნობენ, მადააღძრულები სწრაფად მიირთმევენ სიმინდის ფქვილისაგან გამომცხვარ თბილ მჭადებს, სალათებს და ყველს. მაგრამ ვინც იცის, ის ნელ-ნელა ჭამს და მთავარს ელოდება...
ქართველი ქალბატონი თიკო ტუსკაძე, რომელიც ლონდონში ცხოვრობს, მაგრამ ახლა სამშობლოში იმყოფება, ჩვენი გიდის როლს ასრულებს და ქართულ სუფრას გვაცნობს როგორც „გემრიელი საჭმელების უსასრულო რიგს“. იგი კულინარული წიგნის ავტორია და გვიხსნის, თუ რომელი საჭმელი როგორ მივირთვათ.
ზოგიერთმა უკვე საკმაო რაოდენობის სალათა მიირთვა, რომ მაგიდაზე ახალი კერძები მოაქვთ - მოხრაკულ-მოთუშული სოკო, ხაჭაპური, ხორცით მომზადებული კერძები... საჭმლით სავსე თეფშები სულ უფრო მრავლდება და მაგიდაზე თავისუფალი სივრცე მცირდება, თუმცა ახალ-ახალი ნუგბარისათვის ადგილი მოიძებნება.
„სტუმართმოყვარეობა - ქართული კულტურის განუყოფელ ნაწილს წარმოადგენს, რაც კარგად არის გამოხატული ქართულ სუფრაში, როცა მაგიდას ეროვნულ სამზარეულოს კერზები ამშვენებს“, - განმარტავს მაკა თარაშვილი. რა თქმა უნდა, იგი ახალბედა სუფრის წევრებისაგან განსხვავებით, შეცდომებს არ უშვებს და ყველაფერს ერთად არ მიირთმევს. მან კარგად იცის, რა როდის უნდა მიირთვას და უცხოელ სტუმრებს ჭამის საიდუმლოებას ასწავლის: როდის დგება მწვადის, „ჩაქაფულის და საჭმელების მიღების დრო...
ქართული ტრადიციის თანახმად, სუფრაზე იმდენი საჭმელი უნდა იყოს, რომ სტუმრების წასვლის შემდეგაც საკმაო რაოდენობით უნდა დარჩეს: „სუფრა, რომელზეც არაფერი აღარ რჩება, საქართველოში არ არსებობს“, - ამბობს მაკა თარაშვილი, - მასპინძლები იფიქრებენ, რომ სტუმრები მშივრები დარჩნენ. ამიტომ ყველაფერი უამრავია“.
რესტორანი „ქეთო და კოტე“ ძველი თბილისის უბანში, შემაღლებულ ადგილზე მდებარეობს. დარბაზში მყუდრო გარემოა შექმნილი. მაგიდები ყოველთვის მდიდრულადაა გაშლილი - ტრადიციული კერძები თანამედროვე სტილითაა გაფორმებული. თავდაპირველად თვენ მოგართმევენ ცივ და ვეგეტარიანულ კერძებს, ბოსტნეულს, შემდეგ გამომცხავარს, ცომეულს, ბოლოს კი ხორცით მომზადებულ საჭმელებს.
ქართული სუფრის ტრადიციაა თამადა, ანუ დროსტარების ხელმძღვანელი. იგი სუფრის თავში ზის და სადღეგრძელოებს ამბობს. რესტორან „შატო მუხრანში“, სადაც ჩვენ ვიყავით (თბილისიდან ერთი საათის სავალზე), მეღვინე პატრიკ ჰონეფმა ჩვენი სტუმრობის სადიდებელი სადღეგრძელო წარმოსთქვა. გერმანელი მეღვინე უკვე მრავალი წელია საქართველოში ცხოვრობს, ოჯახიც აქ ჰყავს. პატრიკი მადლობას გვიხდის სტუმრობისათვის, რომ გერმანელი ტურისტები საქართველოთი დაინტერესდნენ და კავკასიურ ქვეყანას ეწვივნენ.
მასპინძელი გვიხსნის, რომ სუფრის თამადა ყურადღებით ისმენს სტუმრების საუბარს სადღეგრძელოებისათვის იმპულსის მისაცემად. იგი დისკუსიას ზომიერ მიმართულებას აძლევს და განწყობას ამაღლებს. ამიტომაც თამადა ისეთი პიროვნებაა, რომელიც ცნობილია თავისი კეთილი ხასიათით, გონებამახვილობით და ინტელექტით.
თუ როგორ მზადდება კლასიკური ქართული კერძები, ამას თქვენ თბილისიდან საკმაოდ მოშორებით, კახეთში გაიგებთ, სადაც ღვინის კომპანია „შუმის“ რესტორანი მდებარეობს. აქ სტუმარი საკუთარი თვალით ხედავს, თუ როგორ ცხვება ქართული თონის პური, როგორ კეთდება ხინკალი, რომელიც ქართული სამზარეულოს ერთ-ერთ დიდებულ და გემრიელ კერძს წარმოადგენს.